Select Page

Na današnji dan: Ni desant na Vraniću nije prošao

Na današnji dan: Ni desant na Vraniću nije prošao

9. svibanj 1991. godine bio je treći, posljednji dan trodnevne blokade tenkova Jugoslavenske narodne armije na Pologu. Podsjetimo, 7. svibnja te godine Desantne jedinice JNA iz Niša  i druge specijalne jedinice zauzele su položaje na području oko Pologa polazeći iz Sjevernog logora u Mostaru prema Kupresu. No, naišle su na tisuće Hrvata iz Širokog Brijega i susjednih općina koji su izašli na Polog i nenaoružani stali pred tenkove. Trećeg dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkog vodstva BiH i Anđelka Mikulića i drugih, prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Tenkovska kolona produžila je prema Kupresu na tobožnju vojnu vježbu.

Desant na Vraniću

Tenkovska kolona Jugoslavenske narodne armije koja je bila tri dana na pologu, dana 9. svibnja 1991. godine prošla je kroz Posušje, a nakon krize na Vraniću, idućeg dana je produžila prema Kupresu na tobožnju vojnu vježbu.

Negdje ujutro oko 9.30 sati 9. svibnja, tadašnje vodstvo općine Posušje dobilo je dojavu od naše policije da je izvršen desant na Vraniću (desant je oblik ofenzivne vojne operacije pri kojem se vojne jedinice prebacuju na područje koje je pod kontrolom neprijatelja ili se ubacuju u neprijateljsku pozadinu). Na izlazu s Vranića prema Širokom Brijegu bio je popriječen veliki kamion s razasutim teretom. Tu je bilo već oko stotinjak ljudi. S desne strane prema gore je bilo postavljeno mitraljezko gnijezdo s trojicom – četvoricom vojnika koji su imali i drugo lako naoružanje. S lijeve strane iznad Ćukovih kuća, prema gore bilo je oko 20 do 30 vojnika pod punom ratnom spremom. Svi su imali puške na gotovo. Bili su to niški specijalci. Odmah po dojavi o desantu, na Vranić su stigli tadašnji načelnik općine Posušje Miro Kovač s tadašnjim načelnikom policije i nekoliko policajaca koji su zatražili informacije o tome što se događa. Oni su uspijeli smiriti situaciju da ne dođe do eskalacije. Na poziv tadašnjeg načelnika općine Posušje Mire Kovača, na Vranić je istoga dana došao i Jure Pelivan, tadašnji predsjednik vlade BiH koji je pokušao smiriti situaciju. Nakon razgovora tadašnjeg općinskog vodstva sa zapovijednicima tenkovske kolone, ali i prisutnim narodom, cijeli slučaj s Vranića je završio u večernjim satima kad je dopušteno da se propusti konvoj iz Širokog prema Kupresu.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

Dvije fotografije iz ovog teksta snimila je potajno za vrijeme desanta na Vraniću iz roditeljske kuće Nada Raič.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading