Select Page

NAČELNIK BEGIĆ ZA VEČERNJI LIST: Na raspolaganju smo investitorima, ulažemo u tehnologije i radna mjesta

NAČELNIK BEGIĆ ZA VEČERNJI LIST: Na raspolaganju smo investitorima, ulažemo u tehnologije i radna mjesta

Općina Posušje radi na stvaranju što povoljnije poduzetničke klime te je kreator nekoliko aktivnosti ili izravnih mjera kojima se neposredno utječe na pozitivne gospodarske trendove. Jedna od njih je oslobađanje plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje, naglasio je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list načelnik općine Posušje Ante Begić. U kontekstu infrastrukturnih radova napominje kako je u tijeku nekoliko projekata , od širenja vodovodne mreže pa do solarne elektrane.

Ekonomski oporavak dobrim dijelom ovisi od odnosa lokalne zajednice prema gospodarskim temama. Na koji način Posušje nastoji pomoći i  stimulirati otvaranje novih radnih mjesta?

Općina Posušje kreator je nekoliko aktivnosti ili izravnih mjera kojima se neposredno utječe na pozitivne gospodarske trendove.  Jedna od njih je oslobađanja plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u općini Posušje. Kada gledamo podatke s terena pokazala se vrlo poticajna.

U ovogodišnjem Proračunu predvidjeli smo mjere za poticajne mjere poduzetništvu općine Posušje ukupne vrijednosti 20.000,00 KM godišnje i to:  sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (start up – ova) – do 500,00 KM za fizičke osobe, odnosno do 1.000,00 KM za pravne osobe ,  podrška očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost – do 500,00 KM i podrška ženama poduzetnicama – do 550,00 KM za fizičke osobe, odnosno 1,100,00 za pravne osobe. Javni poziv je objavljen u trećem mjesecu i već su počele prve prijave i isplate sredstava.

Uz navedeno kroz poduzetnički inkubator u Logističkom centru u sklopu Tehnološkog parka, pružena je prilika startup tvrtkama, dakle početnicima s perspektivnom vizijom, da razvijaju svoje poslovanje uz podršku općine u vidu pružanja povlaštene cijene zakupa prostora i osiguranja potrebne popratne infrastrukture. Iako je prošlo relativno kratko vrijeme od puštanja u rad Logističkog centra i najma prostora, već imamo jedan dobar primjer nastao iz ovog projekta. Riječ je o informatičkoj tvrtki koja je okupila nekoliko vrsnih IT stručnjaka i uspješno djeluju iz Posušja i za tržište izvan granica BiH.

Također, svake godine analiziramo tržište rada te s gospodarstvenicima, srednjoškolskim ustanovama, nadležnim ministarstvom i zavodom za zapošljavanje, sudjelujemo u kreiranju novih, traženih zanimanja na tržištu rada. Jedna od mjera je i stipendiranje deficitarnjih zanimanja iz domene viskokog školstva. Ove godine stipendiramo 29 studenata. Tu je i dobra praksa prijema pripravnika u našu instituciju s ciljem stjecanja prvog radnog iskustva, koje je često preduvjet za zaposlenje.

Posušje je primjer lokalne zajednice koja mnogo investira u različite segmente poboljšanja kvalitete života. Što bi u infrastrukturnom smislu istaknuli kao posebno značajno?

Značajno je to što se paralelno radi na nekoliko kolosjeka te se time pokušavaju zadovoljiti potrebe iz različitih domena. Infrastruktura je jedna od bitnijih stavki za normalno funkcioniranje svake zajednice pa tako i naše. Tako uz redovno održavanje cesta radi se na nekoliko naprednijih prometnih rješenja kojima će se poboljšati i sigurnost i intenzitet prometa. Riječ je o lokacijama na južnom izlazu iz grada te na magistralnom pravcu za Tomislavgrad gdje se grade kružni tokovi, a tu je još i finalizacija radova na trećoj traci na predjelu Vranića. Uz to radimo temeljitu rekonstrukciju ceste na području Meljakuše 1 i na tome nećemo stati. Ovdje bih kao važnu komponentu spomenuo i širenje vodovodne mreže. Ono se nastavlja na području Rakitna, Vira, Zagorja i Tribistova. Nadam se kako će u skorom vremenu i ovaj projekt se uspješno okončati. U procesu smo pripremnih radova za izgradnju kolodvora u Posušju. Plan je gradnja u blizini osnovne škole, čime bi se rješio i problem prometnih čepova u vrijeme početka i kraja nastave.

Iz područja odgoja i obrazovanja veliki projekt je gradnja nove osnovne škole u gradu, nužno potrebne zbog prenapučenosti starog objekta. Uz to radi se i obnova gradskog vrtića, koja je također bila nužna, s obzirom da djeca borave u gotovo jednakim uvjetima kao i devedesetih, kada je vrtić otvoren. Početkom godine smo potpomogli i Javno poduzeće Radio Posušje s obnovom produkcijske opreme. Predhodna je u režimu 24/7 radila skoro 20 godina i postojala je mogućnost prestanka emitiranja programa.  Osigurali smo sredstva za izradu glavnog projekta za pročistač pitke vode na Senjakovini. Usporedo radimo na izgradnji solarne elektrane, a ubrzo, nakon dobijanja svih dozvola, bi trebali i otvoriti objekt mini hidroelektrane.

Fondacija Tehnološki park Posušje polako postaje priča prepoznatljiva i izvan BiH. Koliko je važno postojanje jedne takve organizacije za edukaciju i stimuliranje podutetništva?

Izuzetno je važno. Već sam vam naveo primjere dobre prakse za poduzetnike početnike, no to nije jedini benefit za gospodarstvo. U suradnji sa srednjom strukovnom školom, ovdje se obavlja praksa za CNC operatera. Nije riječ samo o posuškim đacima. Skopljen je sporazum između Tehnološkog parka i srednje strukovne škole Ljubuški o suradnji po kojoj će učenici iz Ljubuškog jednom tjedno ovdje obavljati praktični dio nastave. Putem javnih poziva omogućena je obuka i svim pojedincima zainteresiranima za ovo traženo zanimanje. Nedavno je upriličena i prezentacija gospodarstvenicima o tome kako je u logističkom parku na postojećim strojevima moguća izrada i rezervnih djelova za skupocjene strojeve u proizvodnim pogonima. U rad i obuku je uključeno i Sveučilište u Mostaru što dodatno kredibilitet Parku.

Kao što ste rekli priča je prepoznatljiva i izvan BiH. O tome svjedoči jučerašnji posjet načelnika Imotskog koji nosi dobre impresije iz Tehnološkog parka, ali i suradnja na ovom projektu Šibensko-kninske županije.

Koji su planovi općine kada je riječ o tematici poslovih zona koje se pokazuju kao uspješan recept za nova ulaganja?

Općina Posušje poslovne zone promatra kao najperspektivnije lokacije koje su na raspolaganju domaćim i stranim investitorima a to su poslovna zona Osrdak i Vlake.

Infrastrukturno opremljena Poduzetnička zona Osrdak nalazi se uz magistralni put Posušje – Mostar i na dva kilometra od centra Općine, prostire se na 13,74 ha, podijeljena je u 24 parcele s prosječnom veličinom parcela oko 4.000 m2. Poduzetnici koji posluju u poduzetničkoj zoni Osrdak zajedno zapošljavaju preko 120 djelatnika. Uz sve navedeno vrijedi istaknuti kako jecijena građevinskog zemljišta za obje poslovne zone 0,95 KM/m². S obzirom kako imamo velik interes poduzetnika za parcelama u polovnoj zoni (slobodnih više nemamo na raspolaganju), što je vrlo pohvalno, preostaju nam aktivnosti za završetak dijela putne infrastrukture kao i proširenje logističkog centra (Fondacije Tehnološki park Posušje) u poslovnoj zoni Osrdak.

Poduzetnička zona Vlake nalazi se uz magistralni put Posušje – Tomislavgrad i na udaljenosti od šest kilometara od urbanog dijela Općine. Prostire se na 190,38 ha, a predviđena je za proizvodna poduzeća u industrijama plastike, eksploatacije i obrade kamena, građevinarstvu i drugim srodnim djelatnostima. U zoni trenutno posluje osam poduzetnika, koji zajedno zapošljavaju preko 150 djelatnika. Što se tiče planova za ovu poslovnu zonu preostaje objava javnog poziva i prodaja slobodnih građevinskih parcela zainteresiranim poduzetnicima a sve u cilju unaprjeđenja poslovne klime na području općine Posušje.

Koliko Posušje pridaje pozornosti mjerama demografske politike?

Tu je nekoliko mjera koje utiču izravno ili neizravno na demografsku politiku. Izdvojio bih: besplatan prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola na području općine Posušje za što Općina izdvaja cca 500.000,00 KM, jednokratne pomoći studentima sukladno financijskim mogućnostima, poticaji mladima u iznosu od 5.000,00 KM, subvencioniranje studentske ishrane,subvencije dječjim vrtićima u privtnom vlasništvu, subvencioniranje vrtića Bajka u iznosu od 194.000,00 KM, subvencioniranje različitih sportskih udruga preko Sportskog saveza općine Posušje u kojima svakodnevno treniranju stotine naše djece i mladeži s 200.000,00 KM. Ne želimo se zaustaviti na naprijed navedenim mjerama, nego sukladno financijskim mogućnostima, koje su nam u ovo vrijeme pandemije ograničene, planiramo uvođenje novih poticajnih mjera.

Kako gledate na tematiku prekograničnih projekata, ali i na suradnju sa susjednim općinama u BiH?

Prekogranični projekti su jedna od bitnih komponenti za razvoj lokalne zajednice. To se pokazalo i na primjeru Tehnološkog parka, ali i primjerice na turističkim projektima putem kojih su uvedeni novi sadržaji te se radi na promociji Hercegovine nužne za privlačenje turista. Pandemija je trenutno stopirala te procese u turizmu, ali vjerujem kako ovo stanje neće biti dugog vijeka. Ne smijem izostaviti i još jedan vrlo bitan prekogranični projekt a to je izgradnja pročistača vode. To je ogledni primjer potrebe suradnje sa susjednim općinama. Naime Posušje je gradnjom akumulacije Tribistovo izgradilo kapacitete ne samo za vlastite potrebe, već je ostavljena mogućnost  i za distribuciju vode u druge općine. S druge strane potrebu za dodatnom vodom ima sjeverni dio susjednog Imotskog. Organizirali smo nekoliko sastanaka na tu temu i evo nadam se da ćemo uskoro, na obostrano zadovoljstvo, realizrati ovaj projekt koristan i za Posušje i Imotski. Što se tiče suradnje sa općinama u okruženju svi mi više-manje imamo iste probleme u kojima moramo nastupati zajednički kroz partnerski odnos, a svakako bi izdvojio da nam u rješavanju tih problema uvelike pomažu koordinacijski sastanci načelnika i gradonačelnika koje imamo već nekoliko mjeseci na inicijativu predsjednika dr. Dragana Čovića.

Večernji list

OGLASI

Loading