Select Page

Nadal u infarktnom finalu pobijedio Medvjedeva i došao do 19. Grand Slama

Nadal u infarktnom finalu pobijedio Medvjedeva i došao do 19. Grand Slama

RAFAEL NADAL pobijedio je u finalu US Opena Rusa Danila Medvjedeva 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 i stigao do 19. Grand Slam titule u karijeri, jednu manje od Rogera Federera.

Neuništivi 33-godišnji Španjolac imao je sve u svojim rukama nakon što je vodio 2:0 u setovima i 3:2 s brejkom u trećem, ali nakon što je Medvjedev u sljedećem gemu vratio brejk i spasio dvije brejk lopte kod 4:4, meč je potpuno neočekivano krenuo u drugom smjeru.

Razigrani Medvjedev konačno se oslobodio, a kad je u takvom “modu” može napraviti strašno puno štete protivniku. Počeo je Rus pogađati puno više udaraca i smanjio je broj grešaka, a u fantastičnom gemu kod vodstva 6:5 došao je do 0:40 te iskoristio drugu set loptu. Dio publike, s kojom je cijeli turnir imao sitnih problema, nakon tog seta okrenuo se na njegovu stranu i postajalo je jasnije da će se Rafa jako namučiti da dođe do 19. titule.

Fantastičan potez za 2:2 u setovima

Medvjedev je odmah u drugom gemu četvrtog seta imao brejk loptu, ali je nije iskoristio da bi na 2:2 sam spasio dvije brejk lopte. Poveo je 5:4, a Nadal je u tom gemu imao 40:15 na svoj servis, da bi Medvjedev s tri odlična poena došao do set lopte koju je majstorski iskoristio. Skoro na zidu je čekao servis Nadala koji je izašao na mrežu, ali ga je 23-godišnji Rus fantastičnim bekendom probio za 2:2 u setovima. U svojem prvom finalu Grand Slama Medvjedev je velikog Rafu odveo u peti set.

A tamo je jako malo nedostajalo da vidimo jedan od najvećih preokreta u povijesti tenisa. Medvjedev je rutinski odservirao prvi gem, a u drugom je imao 15:40 i još jednu brejk loptu koje nije iskoristio. Kad se to propusti u petom setu protiv Nadala, ishod može biti samo jedan. Rafa kao Rafa se izvukao i na 2:2 je oduzeo servis Rusu nakon što je ovaj imao 40:0. Kod vodstva Nadala 4:2 imao je i 30:0 na svoj servis, ali ga je opet izgubio i nitko više nije očekivao nekakav povratak u meč.

No, Medvjedev se još nije predavao. Napravio je brejk za 3:5, spasio dvije meč lopte i odservirao za 4:5 i onda imao brejk loptu na Nadalovu servisu za meč koju nije iskoristio, a na meč loptu za Nadala je nakon četiri sata i 54 minute igre poslao težak retern u aut.

Meč je završio s ukupno 137 winnera (62-75 u korist Rusa), a koliko je Medvjedev bio neugodan govori i podatak da je inače bezgrešni Rafa napravio čak 46 pogrešaka jer je u nekim poenima morao puno riskirati. Medvjedev ih je napravio 57.

Ljeto za pamćenje

“Ovaj trofej mi znači sve u životu. Sama činjenica da sam ovdje nakon svega što sam prošao i svih problema je za mene velika stvar. Pokušavam suzdržati emocije, ali teško je. Presretan sam”, rekao je suznih očiju veliki Nadal.

Index.hr

OGLASI

Loading