Select Page

Najavljujemo program obilježavanja Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca

Najavljujemo program obilježavanja Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca

Na Širokom Brijegu od 3. do 7. veljače će biti održani „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ u povodu 78. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić će 3. veljače u 10 sati, zajedno s društvenim predstavnicima položiti vijence i zapaliti svijeće i na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2 184 osobe, a iz ŽZH 7 009. Zbog toga je grad Široki Brijeg 7. veljače proglasio „Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk“, a ŽZH „Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja“, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Program obilježavanja

Svete mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih župnici rodnih župa pobijenih hercegovačkih franjevaca. U 17.30 je molitva krunice, a u 18.00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda don Ante Čarapina, župnik u Grljevićima (3-ica ubijenih), sutradan fra Josip Mioč, župnik u Drinovcima (7-ica ubijenih), a preksutra fra Velimir Bagavac, župnik na Čerinu (4-ica ubijenih).

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na „XII. natječaju Stopama pobijenih“ s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli.

U nedjelju, 5. veljače, u 17.00 očekuje se dolazak sudionika „Mimohoda sjećanja“ koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

Dan obljetnice

Na sami dan Obljetnice, u utorak 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24-ica ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading