Select Page

Najbolje je imati njemačku putovnicu – bh. na 51. mjestu

Najbolje je imati njemačku putovnicu – bh. na 51. mjestu

Nakon potpisanog sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putovnica, već 29. svibnja 2018. godine bh. stanovnici mogu putovati u Kinu bez vize.

Koliko vrijedi bh. putovnica

Bez vize ili s njom, bh. građani mogu s bh. putovnicom putovati u 106 država svijeta. Koliko uistinu vrijedi bh. putovnica? Konzultantska tvrtka Henley & Partners objavila je godišnje izvješće o vrijednosti putovnica zemalja svijeta rangiranih po slobodi putovanja. Njemačka je opet na prvom mjestu i državljani ove zemlje ne trebaju vize za 177 zemalja svijeta. BiH je napredovala za jednu poziciju i, nakon prošlogodišnjeg 52., sada je na 51. mjestu.
Singapur je ove godine na drugom mjestu i “izgurao” je Švedsku na treće mjesto koje dijeli s Danskom, Finskom, Francuskom, Nizozemskom, Norveškom, Japanom i Velikom Britanijom, koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja svijeta.


SAD je na petom mjestu jer je povećao broj zemalja u koje se putuje bez vize na 173.
BiH ima bezvizni režim sa 105 zemalja. Kada su u pitanju zemlje regije, najbolje kotira Slovenija, koja je na 11. mjestu sa 167 zemalja u koje njezini državljani mogu putovati bez vize. Hrvatska je na 21. mjestu, Srbija 41., Crna Gora 48., Albanija na 52., a Kosovo na 96. mjestu.
Najveći napredak napravile su bivše zemlje SSSR-a Gruzija i Ukrajina koje su ove godine završile proces liberalizacije viznog režima s EU i dobile pristup u 32 zemlje.
Od arapskih zemalja najvredniju putovnicu imaju državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su dobili bezvizni pristup za još 28 zemalja u prošloj godini.

Dvojno državljanstvo

Drugu godinu zaredom na dnu liste su Pakistan, Sirija, Irak i Afganistan čiji državljani slobodno mogu putovati u manje od 30 zemalja svijeta. Mnogi u BiH imaju priliku zatražiti dvojno državljanstvo, u većini slučajeva to su hrvatsko i srpsko. Samim tim su im otvorena neka nova vrata koja s bh. putovnicom ne bi mogli otvoriti, a također s putovnicom BiH mogu bez vize putovati u nekoliko zemalja za koje je nositeljima hrvatske i srpske putovnice potrebna posebna dozvola.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading