Select Page

Najbolju raštiku na svijetu skuhali su muževi iz Gruda

Najbolju raštiku na svijetu skuhali su muževi iz Gruda

Stotine posjetitelja iz cijele Hercegovine i Dalmacije pohrlili su u subotu na Agroturizam Marića Gaj u selo Ružići pored Gruda da se uvjere da i muževi znaju kuhati.

Naime, ekipa Bilo trade –Zdena koja je nastupala po drugi put na Raštikijadi osvojila je titulu Svjetskog prvaka u kuhanju ovog tradicionalnog Hercegovačkog jela.
Četvrta Raštikijada – natjecanje u kuhanju raštike održana je u subotu 31. studenog na prostoru Agroturizma Marića Gaj u Ružićima pokraj Gruda na kojoj je sudjelovalo četrnaest ekipe iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Raštikijada je jedinstvena manifestacija u Hercegovini koja sadržava natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Privukla je podosta znatiželjnika i ljubitelja raštike, a brojni posjetitelji uistinu su mogli uživati u ovoj manifestaciji koja je osim raštike ponudila razne hercegovačke specijalitete, uštipke, sireve, meso s roštilja, čvarke… Kuhan je grah iz Belog Manastira, organiziran je obilazak Agroturizma Marića Gaj te se kušalo vino iz vlastite vinarije.

DSC_0363

Za dobru zabavu i dodatno raspoloženje pobrinuli su se gangaši, dječja skupina HKUD „Sv. Ivan Krstitelj“ iz Ružića i tamburaški sastav „Zlatne strune“.

Ekipa Vitezova herceg Stjepana Kosače Stolac osim što je sudjelovala u natjecanju u kuhanju raštike, upriličila je dio Stolačke tarče, dio srednjovjekovnog sajma. Prikazali su oblik mačevanja i streličarstva, a veliki broj znatiželjnika okušao se u navedenim oblicima.

Osnova manifestacije je natjecanje u kuhanju raštike. Četrnaest ekipa krenulo je kuhanjem u 16 sati, a na raspolaganju su imali tri sata. Članovi žiri imali su težak zadatak – čiju raštiku proglasiti najboljom. Žiri su činili: Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, Akademski slikar Franjo Primorac, Pisac Slavo Bago, Ljubica Jurčić, Kamilo Pralas i Žana Alpeza.

DSC_0353

Pred njih je svaka od natjecateljskih ekipa donijela skuhanu raštiku, a žiri je ocjenjivao boju i izgled raštike, gustoću, miris, izgled mesa, njegovu čvrstoću, opći okus i opći dojam. Imali su sat vremena za kušanje i ocjenjivanje raštike svih kandidata.

Organizatori su osigurali za prva tri mjesta i najšarmantniju ekipu bogate i vrijedne nagrade, a za svakog sudionika dodijeljena je zahvalnica za sudjelovanje.
Nakon ocjenjivanja jela uslijedilo je proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Prvo mjesto pripalo je ekipi Bilo Trade – Zdena u sastavu Željko Mikulić i Vito Žulj. Udruga Pravi put osvojila je drugo mjesto u sastavu Marina i Dijana Alpeza, dok je treće mjesto osvojilo ekipa Hajdučke Vrleti Blidinje kojeg su činile Albina Vukoja, Monika Tadić i Danica Marić. Za najinovativnije jelo žiri je proglasio ekipu Večernjeg lista u sastavu Zdenko Jurilj i Robert Bubalo, a najšarmantniji su bili Volarević iz Pruda.
Posebnu pozornost sa svojim stolom i jelom privlačili su prijatelji iz Agroturizma Konavle te učenici i učiteljice iz Osnovne škole Ruđera Boškovića Grude koji su gostima prezentirali svoju knjigu „Kuvanje i pivanje“.

DSC_03671

Nakon dodjele nagrada uslijedilo je kušanje jela od strane posjetitelja, a sve goste i posjetitelje do kasnih večernjih sati zabavljao je tamburaški sastav „Zlatne strune“.
Hladno vrijeme doprinijelo je pravom zimskog ugođaju u Marića Gaju kojim se širio miris svježe skuhane raštike koja je jedno do najstarijih jela na našim prostorima. Poznata je još od rimskoga doba, a jeli su je svi, od sirotinje do rimskih careva. Osim u Hercegovini, uzgaja se i u Dalmaciji, te na otocima, a obiluje karotenom, provitaminom vitamina A i mineralom kalcijem. Poznata je kao povrće seljaka, koji su uvijek mogli računati na raštiku, ma kakva god godina bila. Ovo je namirnica koja bi zbog svih dobrobiti za naše zdravlje trebala biti što češće u našim tanjurima.

Organizatori se ovim putem zahvaljuju svim natjecateljima, posjetiteljima kao i sponzorima (Općini Grude, Violeta, Franck, Karliko i Šišović) ovogodišnje manifestacije Raštikijada 2015.

grude-online.com

OGLASI

Loading