Select Page

Nakon izmjene školskog kalendara, evo kad završava nastava u ZHŽ

Nakon izmjene školskog kalendara, evo kad završava nastava u ZHŽ

Učenici osnovnih i srednjih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji ove će godine ostati nešto dulje u školskim klupama. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije izradilo je novi kalendar školske godine, koji se razlikuje od onog koji je usvojen početkom školske godine. Naime, zbog ekstremno niskih temperatura koje su u siječnju zabilježene u Hercegovini, zimski raspust za školarce je, umjesto planirana dva tjedna, trajao tri te će taj tjedan trebati nadoknaditi. Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta ZH županije Ružica Mikulić ističe kako je novi kalendar izrađen te se nada kako će on biti i konačan. Naime, ako dođe do generalnog štrajka te gubitka većeg broja nastavnih sati, ponovno će morati doći do korigiranja ovog kalendara, piše Večernji list BiH.

“Nadam se kako će ovaj novi kalendar biti i konačan, a on podrazumijeva da nastava u svim osnovnim i srednjim školama u našoj županiji završi 14. lipnja”, kazala je ministrica Mikulić. Ističe kako bi, ako se nastava bude odvijala po planu i redovito, u tom razdoblju trebali biti odrađeni svi nastavni sati planirani planom i programom za ovu školsku godinu. “Mislim da možemo do 14. lipnja završiti s nastavom sa svih 175 radnih dana, naravno, ako ne bude nekih prekida”, naglasila je ministrica. Na pitanje je li jedna od opcija bila nadoknada nastave subotama, ministrica ističe kako to nije dobro rješenje. “Nastava subotom nije se pokazala dobrim rješenjem za nadoknadu, a na taj način su nam kažnjena i djeca i prosvjetni djelatnici, tako da smo odlučili to nadoknaditi dodavanjem još jednog radnog tjedna na kraju školske godine”, kaže Mikulić.

Naime, resorno ministarstvo Zapadnohercegovačke županije prvotno je napravilo kalendar kojim bi ova školska godina završila početkom lipnja te bi se izbjeglo održavanje nastave po visokim temperaturama. Međutim, zbog novonastale situacije, ipak će se nastava održavati do sredine mjeseca. “Cilj nam je bio raniji završetak, posebice zbog djece koja idu na nastavu u drugoj smjeni, jer je sredinom lipnja uistinu neizdrživo u učionicama tijekom poslijepodnevnih sati. Međutim, sada će nastava u našoj županiji završiti kada i u Posavskoj i Srednjobosanskoj, koje su već na početku planirale tri tjedna zimskog odmora”, zaključila je ministrica Mikulić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading