Select Page

ZAGORJE: Mlinarica Vinka i u 82.godini održava mlinicu i svoj dom

ZAGORJE: Mlinarica Vinka i u 82.godini održava mlinicu i svoj dom

Iako se i posuško Zagorje jako raselilo još ima života u tom prelijepom krajoliku gdje vlada mir i spokoj uz zvuke izvora Žukovice.

Tu su nekada “cvjetale” brojne mlinice a sada je tek jedna aktivna 82.godišnje Vinke Gašpar koja se bori da sve seosko još živi kao nekada.

– Mnogi dolaze i navraćaju u ovaj lipi kraj pun mira i spokoja. Jedino se čuje naš potok koji prolazi kroz nizbrdicu preko kamenja i zvuči veselo. Nedavno je ovaj kraj sniman i iz helikoptera a često navraćaju raseljeni i radi mlinice ali i radi svih drugih ljepota, priča Vinka koja se dobro drži i u svojem devetom desetljeću.

MlinZag1_pec_bih_120217

– Evo, imam svega zdravog u svojoj kamenoj kuči koju su obnovili moji sinovi. Žive u Zagrebu i Austriji ali ljeti navrate ovdje jer ne mogu a da ne dođu uživati u svom rodnom kraju. Mlinicu smo jednu dijelom obnovili ali bi valjalo naći potpore i za druge. To malo ima u našemu kraju. Uz domaću hranu i piće bolje se živi. Imam i dvije krave, kokoške ali i mačke i psa Larija. On mi je veliki prijatelj. Kamo god krenem on je uz mene, priča veselo Vinka svoju zagorsku priču.

Spomenula je kako priprema i četiri vrste rakije a medovača i travarica joj ulijevaju snage za dobro zdravlje.

– Imam i susjedu s kojom sam često, i na kavi i pomaćžemo jednia drugoj i u razmjeni domaće zdrave hrane. Boigu hvala na svemu i svima koji me posjete u ovom kraju koji se raselio. Ali ljeti je ovdje živo jer mnogi vole tu doći i biti malo uz sve te lipote i mir, rekla nam je u malo poduljoj priči baka Vinka i zahvalila još jednom svaima koji tu navrate i zabilježe ljepote ovoga kraja, pravohg zemaljskog raja.

VL/PC

OGLASI

Loading