Select Page

Nakon više od mjesec dana, u Hrvatskoj ponovno rade sve ove trgovine i obrti

Nakon više od mjesec dana, u Hrvatskoj ponovno rade sve ove trgovine i obrti

Knjižnice, zlatarnice, postolari, knjižare, muzeji, antikvarijati, galerije, krojači, fotostudio… Od danas u Hrvatskoj, nakon više od mjesec dana, ponovno rade sve ove trgovine i obrti, a dio je to, podsjetimo, prve faze popuštanja mjera u borbi protiv novog koronavirusa i reaktiviranja gospodarskih te društvenih djelatnosti. Jedan postolar u jednoj smjeni Kako bi se ispunile sve norme i uvjeti koje je zadao nacionalni Stožer civilne zaštite, od jutra se u radnjama diljem zemlje čistilo, lickalo, dezinficiralo, prašina se stresla, police napunile, a izlozi „poglancali”.

– Sve smo preporuke usvojili te ćemo svakom kupcu osigurati rukavice, maske i potkape od najlona koje će se odmah nakon isprobavanja šešira baciti. Nakon svakog korištenja dezinficirat ćemo POS uređaje, kvake, novac – rekla je Josipa Cahun, vlasnica poznatog zagrebačkog salona Šeširi i kape Cahun, dodajući kako će u njihovu trgovinu ulaziti po jedan kupac. A takve su uvjete postavili i u zlatarnici Nokaj, u strogom centru Zagreba.

– Nama je teže zato što se nakit inače mora isprobati da bismo ga doživjeli, ali sad nećemo ljudima preporučivati da ga isprobavaju – kazao je vlasnik Mario Nokaj. Pregrade, dodaje, nisu mogli staviti u prostor jer kupci ne bi mogli do nakita, ali će zato pri održavanju distance pomoći viziri koje će nositi. Držanje pripisanog razmaka među ljudima izazov je i za zagrebačkog postolara Brunu Budiselića jer on mora biti u izravnom doticaju s njima, ponajprije kako bi im izmjerio stopalo.

– Zato smo odlučili raditi skraćeno i u jednoj smjeni, od 9 do 17 sati. Usto, umjesto četvero radnika, bit će samo jedan u trgovini – naveo je Budiselić, vlasnik salona cipela “Zlatko” u zagrebačkoj Ilici.

Što se tiče zagrebačkih kulturnih ustanova, one koje su bile teže oštećene u potresu 22. ožujka, poput Muzeja za umjetnost i obrt, još se neko vrijeme neće moći razgledati u starom izdanju. No one koje nisu oštećene od danas ponovno rade. Doduše, uz sitne preinake.

– U našem prostoru od danas istodobno može biti najviše 15 osoba – priopćili iz Muzeja iluzija. Isti način rada usvojio je i Muzej policije pa će ondje u istom trenutku moći biti pet osoba. Korisnicima je otvorila vrata i gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, a bit će otvorena radnim danom od 8 do 15, a subotom do 13 sati. Na ulazu će korisnici dezinficirati ruke, djelatnici nositi zaštitne maske i rukavice, a knjige će se izdavati i preuzimati na pultu knjižnice iza pleksiglasa. Ulazi po jedan korisnik, ne može se na odjele, a poželjno je da se unaprijed zna koje djelo treba ili da se naruči putem e-maila.

– Naši će se djelatnici izmjenjivati svaka dva do tri sata. Od ukupno 260.000 naslova, njih 30.000 je vani te nam je cilj povratiti što više građe kako bismo je dezinficirali i vratili na korištenje. Usto smo uveli takozvani drive-in povrat knjiga i ta će usluga biti dostupna svaki dan, osim nedjelje, od devet do 13 sati na glavnom parkiralištu ispred ulaza u garažu Bibliobusne službe – objasnila je Jasmina Milovčić, ravnateljica knjižnice.

Osim toga, od danas je u pogonu i javni prijevoz. Tako će u slavonskobrodskoj autoprijevozničkoj tvrtki Terzić bus vozači, uz održavanje osobne higijene i čistoće kabine, koristiti maskama te izbjegavati bliski kontakt s putnicima i prtljagom.

– Dosta toga ovisit će i o samim putnicima. Pitanje je tko ih može ograničiti. Ne možete vi ljudima koji čekaju na stanici zabraniti ulazak u poluprazan autobus. Kako bi to bilo? – kazao je direktor firme Juro Terzić. Prazna sjedala iza vozača Uz prozračivanje, čišćenje i dezinfekciju autobusa nakon svake vožnje, pri čemu treba voditi računa i o higijeni sjedala, bit će potrebno osigurati i fizički razmak među putnicima.

Gradski prijevoz odvijat će se prema subotnjem rasporedu vožnje, a nedjeljom i blagdanom na snazi je nedjeljni raspored.

– U gradskim autobusima potrebno je, ako je ikako moguće, držati jedan metar udaljenosti među putnicima. U nekim vozilima vozači su od putnika već odijeljeni pleksiglasom, a tamo gdje to nije moguće izvesti, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti – naveo je Marko Terzić, direktor prometa i jedan od vozača. Zagrebački električni tramvaj, podsjetimo, uveo je 111 autobusnih linija koje voze prema novom prilagođenom rasporedu, dok će tramvaji postupno opet prometovati, ovisno o sigurnosnim procjenama stručnjaka i stanju relacija kroz koje prolaze. Prvo će u promet biti pušteni oni tramvaji koji voze u rubnim dijelovima grada poput Dubrave, a zadnji će se „aktivirati” centar. Sva će se vozila, kao i dosad, provjetravati i dezinficirati tri puta na dan. Karte se mogu kupiti na regularnim lokacijama, odnosno od vozača i na ZET-ovim prodajnim mjestima.  

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading