Select Page

NATO potvrdio svoje jedinstvo naspram Rusije

NATO potvrdio svoje jedinstvo naspram Rusije

Predstavnici NATO-a potvrdili su svoje jedinstvo naspram Rusije na summitu u Varšavi, rekavši oštro da ne toleriraju nikakav neprijateljski stav na istočnom krilu, “ostavljajući otvorena vrata za razgovor”.

Dvadeset osmero šefova država i vlada Saveza, među kojima su američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predasjednik Francois Hollande, odlučili su u petak rasporediti četiri bataljuna u Baltičkim državama i Poljskoj, što je izazov bez presedana prema Moskvi od “hladnog rata”.

– Ovo je povijesna odluka. NATO je pokazao vrlo jasno da smo jedinstveni i čvrsti – rekao je u subotu estonski premijer Taavi Roivas, posljednjeg dana summita.

Dvadest osmoro šefova država i vlada Saveza će zaključiti svoj posao susretom s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, nakon razgovora o pomoći koju treba pružiti Afganistanu.

U petak navečer, Rusija je bila u središtu večere u dvorani za bal, gdje su SSSR i njezini sateliti potpisali Varšavski pakt 1955. godine.

– Večera je bila 98 posto posvećena odnosima s Rusijom. (…) Ideja je da se Putinu pošalje poruka da smo mi ujedinjeni – priopćio je jedan francuski diplomatski izvor.

Politika NATO-a u pogledu Rusije se može rezimirati u tri točke: Biti ujedinjen, biti odlučan u našim vrijednostima i vratiti se razgovoru – dodao je ovaj izvor, rezimirajući ton govora.

Nekoliko bivših “satelitskih zemalja” SSSR-a, danas članice NATO-a, su izrazile svoju zabrinutost prema akcijama Moskve u Ukrajini.

Dvadesetosmorka je spomenula manevre ruskog zaplašivanja u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, tri bivše sovjetske republike čija je želja da se usidre u Europu i NATO-u.

-Rusija bi mogla pokušati iskoristiti svaku slabost u ovoj regiji, stoga je potrebno jedinstvo – rekao je dužnosnik NATO-a, želeći da ostane neimenovan.

Međutim, Sjedinjene Američke Države i Europa imaju također potrebu razgovarati s Rusijom.

– Mora se čuvati otvoren razgovor s Rusijom jer treba da razgovaramo o Siriji, Iraku i ne malo pitanja širom svijeta – otkrio je belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynder.

Angela Merkel i Francois Hollande razgovaraju i dalje s ruskim predsjednikom o uspostavljanju sporazuma iz Minska o Ukrajini, zaključenog 2015. godine.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da će se napad na jednog saveznika smatrati kao napad na cijeli Savez.

Američki objekti, sa sjedištem u Turskoj, Rumuniji i Španjolskoj “su sada u poziciji da funkcioniraju pod zapovjedništvom NATO-a i kontrolom NATO-a”, rekao je Jens Stoltenberg.

Europska unija i NATO su priopćili pojačanje u njihovoj suradnji na jugu protiv džihadista i krijumčara migrantima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading