Select Page

VIJEĆE EUROPE: Usvojiti izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu

VIJEĆE EUROPE: Usvojiti izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu

Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila je u srijedu uvečer Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u predloženoj formi. Rezolucijom je BiH upozorena kako više ne može prolongirati provođenje preporuka Vijeća Europe, prenosi BHRT.

Rezolucijom se pozdravljaju pomaci poput dogovora oko Reformske agende, organizacije popisa stanovništva i podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih.

Politički akteri se pozivaju da usvoje izmjene u Ustavu i Izbornom zakonu najkasnije šest mjeseci prije općih izbora.

Ocjenjuje se da su izbori 2014. i 2016. godine organizikrani na profesionalan i efikasan način, ali i da se na općim izborima nastavilo s kršenjem Europske konvencije o ljudskim pravima nakon presude iz 2009. u predmetu Sejdić i Finci.

Od vlasti BiH se traži da usvoje izmjene koje zahtijeva provedba odluka Ustavnog suda vezano za izborni sustav Grada Mostara i sastav Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također, zahtijeva se hitno provođenje odluke Ustavnog suda od 1. prosinca 2016. o sastavu Doma naroda PFBiH (predmet Ljubić) prije sljedećih općih izbora.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe izrazila je zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava u BiH i žaljenje zbog odluke Republike Srpske (RS) da ne provede odluku Suda BiH o uknjižbi na državu vojne imovine, ali i zbog odluke da se održi referendum o Danu RS-a, usprkos presudi Ustavnog suda.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju borbu protiv korupcije u sustavu pravosuđa i tužiteljstva, policiji i administraciji, sankcioniraju političku korupciju, podmićivanje i trgovanje utjecajem, kako na državnoj tako i na entitetskoj razini i usklade različita primjenjiva zakonodavstva uz jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za borbu protiv korupcije.

Potrebno je usvojiti novi zakon o sudovima i uspostaviti ili Vrhovni sud na državnoj razini ili Žalbeni sud u okviru postojećeg državnog suda, u skladu a preporukama Venecijanske komisije, usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću uzimajući u obzir preporuke Venecijanske komisije i nastaviti napore na usklađivanju četiri postojeća pravna sustava u zemlji.

vecernji.ba

OGLASI

Loading