Select Page

Ne zaboravite pomjeriti kazaljke na satu

Ne zaboravite pomjeriti kazaljke na satu

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 29. listopada, pomjeranjem kazaljki na satovima za jedan sat unazad. U nedjelju u 3.00 sata, satove treba pomjeriti jedan sat natreag tako da se vrijeme u 3.00 sata računa kao 2.00.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku, kada počinje ljetno računanje vremenaprenijele su agencije.

Pomjeranje vremena se obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo. Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Europe radi uštede energija, jer se razdoblje dnevnog svjetla s ranih jutarnjih sati “premiješta” na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. ožujka 1983. godine. Od 2002. godine Europska unija, kao i ostale zemlje u Europi, odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku i završava posljednje nedjelje u listopadu.

Međutim, u zadnje vrijeme sve je više onih koji zagovaraju ukidanje pomijeranja sata. U Europskom parlamentu, zbog sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse, rekao je u srijedu na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP). “Znanstvena istraživanja pokazala da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, istaknuo je Svoboda, voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, “pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Europskom parlamentu (EP) u Strasbourgu. Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno je s ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen. Svoboda je najavio da će radna skupina za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije EP-a koja traži od Europske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse te da u bližoj budućnosti očekuju glasovanje o tom pitanju u Europskom parlamentu. Ta se tema se našla na raspravi u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisali deseci tisuća građana, primjerice u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Nizozemskoj.

Hrvatski europarlamentarac i član radne skupine Davor Škrlec rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu da je još prošle godine osobno razgovarao s europskom povjerenicom Violetom Bulc te kako su ona i Komisija dali podršku prijedlogu o ukidanju pomicanja sata, no kako im je kazala da inicijativa treba doći “odozdola”, odnosno od parlamenta i država članica.

Kroz tih godinu dana smo u Parlamentu organizirali neformalnu skupinu, naveo je Škrlec, a Komisija čeka da na plenarnu sjednicu dođe određeni dokument putem kojeg može djelovati. “Ako se idućeg mjeseca uspijemo izboriti da ta rezolucija dođe na dnevni red Europskog parlamenta, time ćemo zapravo osnažiti Komisiju da može pokrenuti taj proces”, istaknuo je.

posusje.net/HINA

OGLASI

Loading