Select Page

Neizlazak na izbore za Hrvate znači političko samoubojstvo

Neizlazak na izbore za Hrvate znači političko samoubojstvo

Izlaznost biračkog tijela mogla bi presudno utjecati na ishod predstojećih izbora, pogotovo kada su u pitanju Hrvati i njihovo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti u iduće četiri godine, piše Večernji list BiH.

Mješovite županije

Situacija je realno takva da zbog nepravednih i, po mnogočemu, neustavnih izbornih pravila bosanskohercegovačkim Hrvatima se, čak i u slučaju stopostotnog izlaska na izbore, može dogoditi da njihova izborna volja bude pogažena. Čak i kada bi svaki Hrvat u BiH s pravom glasa iskoristio svoje biračko pravo i glasovao za istu političku opciju ili predsjedničkog kandidata, opet bi brojniji narodi, u Federaciji Bošnjaci, a u Republici Srpskoj Srbi, mogli isključiti Hrvate iz vlasti. U slučaju izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije, trostruko brojnije bošnjačko biračko tijelo može lako, uz pomoć izbornog inženjeringa i kontroliranog prelijevanja glasova, izabrati i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ako bi se, a što neki zagovaraju, primjenjivao dosadašnji neustavni način popune Doma naroda Parlamenta FBiH, bošnjačke stranke su također u poziciji izabrati trećinu hrvatskih izaslanika, što je broj koji im otvara uspostavu izvršne vlasti bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Kandidacijske liste bošnjačkih stranaka za županijske parlamente iz kojih se biraju izaslanici u Dom naroda pokazuju da će pokušati iskoristiti tu mogućnost ako im se ona ukaže. A da se otvoreno igra na tu kartu, pokazuju i izjave pojedinih bošnjačkih političara. Ne kriju da je cilj kontrola nad Klubom Srba i “osvajanje” najmanje trećine mjesta u Klubu Hrvata.

Osim apeliranja na bošnjačko biračko tijelo da im ne nameću predstavnike u vlasti i političke i pravne borbe za poštivanje odluka Ustavnog suda BiH, Hrvatima jedino ostaje da se za svoj udjel u vlasti i ulogu u upravljanju državom bore masovnim izlaskom na birališta 7. listopada. Važno je to i u nacionalno mješovitim županijama, gdje su se Hrvati teško izborili za ravnopravnost i gdje je svako mjesto u parlamentu od golemog značaja. Zbog svoje malobrojnosti i trenutačne pozicije u BiH, Hrvati su u situaciji da su ovi izbori za njih biti ili ne biti. Ako se status Hrvata kao naroda u budućnosti ne promijeni, posebno kada je izbor legitimnih nacionalnih predstavnika u pitanju, i svi idući opći izbori bit će jednako važni kao ovi, ako ne i važniji. Masovni izlazak ne jamči, ali povećava šanse Hrvata da ostanu politički faktor u BiH.

Važnost izbora

Ohrabruje podatak da je broj registriranih birača izvan BiH koji će glasovati poštom ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu znatno veći nego ranijih godina. Da je među njima mnogo Hrvata, jasno je i zbog činjenice da je najviše zahtjeva za registraciju stiglo iz Hrvatske.

Mnogi Hrvati koji su trenutačno izvan domovine svjesni su značaja ovih izbora za budućnost naroda u BiH. Naime, dostupne informacije govore kako će veći broj naših građana u inozemstvu u vrijeme izbora doći u BiH i osobno glasovati u općinama gdje su formalno prijavljeni, odnosno gdje imaju osobne iskaznice. Takvih bi moglo biti puno jer su mnogi prilagodili godišnji odmor i dolazak u domovinu terminu izbora.

Bez obzira na zasićenost izbornim procesima, nezadovoljstvo i razočaranje zbog neispunjenih obećanja, Hrvati u BiH moraju biti svjesni da je apstinencija ovaj put ravna političkom samoubojstvu. Ako sad izgube, Hrvati bi trajno mogli prestati biti politički subjekt u BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading