Select Page

Nekažnjeni okrutni zločin Armije BiH u Dusini: Za Ahmiće cijeli svijet zna, a za ovaj i druge zločine malo tko

Nekažnjeni okrutni zločin Armije BiH u Dusini: Za Ahmiće cijeli svijet zna, a za ovaj i druge zločine malo tko
U utorak je obilježena je 28. godišnjica zločina nad Hrvatima Dusine od strane Armije BiH.

Pripadnici Armije BiH su na najokrutniji način ubili 10 hrvatskih vojnika i civila. Bilo je to prvo masovno stradanje Hrvata u Lašvanskoj dolini, odnosno prema svjedočenjima, brutalan početak agresije u kojima su kao živi štit korištene žene i djeca.

Jedan klasičan ratni zločin, mjesto gdje se uopće nije očekivalo da će doći do sukoba, a kamoli do napada koji će rezultirati jednim teškim zločinom, ubojstvima, streljanjima, zarobljavanjem civila i vojnika, živim štitom itd. To su priče koje cijeli svijet mora znati, a koje mi nažalost punih 28 godina ponavljamo da oni koji su to naložili moraju odgovarati. Mi smo tada bili na travničkoj bojišnici, branili smo se od srpske agresije s tog dijela, i ovakav sukob na ovom području uopće nije bio potreban, kazao je Željko Ljubanić, zapovjednik zeničke brigade HVO-a.

Hadžihasanović, zapovjednik Trećeg korupsa Armije BiH, oslobođen je po svim točkama optužnice za koje ga je teretilo Tužiteljstvo. Osuđen je kasnije na tri pol godine zatvora nad zločine nad Hrvatima Bugojna. Nažalost ima tu još dosta onih koji bi trebali odgovarati, ali u ovakvoj državi, kao što naš narod kaže: “Kadija te sudi, kadija te tuži!”, ne možemo očekivati ništa pozitivno. O Ahmićima cijeli svijet zna, a o ovom zločinu u Dusini nitko ne zna, istaknuo je Marinko Ćosić, predsjednik UDVDR HVO HB Busovača.

Svjedoci kažu kako su zločinci jednom muškarcu izvadili srce dok je još bio živ.

Muslimanske snage koje su izgubile teritorij u istočnoj i zapadnoj Bosni, planirali su nadomjestiti to progonom Hrvata s prostora Lašvanske doline. Ovo selo je nažalost bilo na takvoj komunikaciji od Zenice prema Busovači i ono je prvo stradalo u tom planiranom etničkom čišćenju koje se trebalo ostvariti na prostoru Središnje Bosne, napominje Ćosić.

Danas u Dusini nema Hrvata, selo je prazno, od 27.000 Hrvata koliko ih je prije živjelo u Zenici, ostalo ih je jako malo, kazali su to sugovornici RTV HB, koji su se i ove godine na godišnjicu zločina kod spomen-obilježja okupili kako bi upalili svijeće i položili cviježe i zajedno se pomolili na svetoj misi koju je predvodio vikar župe Busovača, fra Mario Katušić uz sudjelovanje don Davora Topića, župnika župe Sv. Josipa iz Zenice.

Dok su pripadnici HVO-a čuvali linije prema srpskom agresoru, zločinci iz Armije BiH su došli u Dusinu i ubijali Hrvate, a kasnije žene i djecu koristili kao živi štit.

OGLASI

Loading