Select Page

Neke napomene i upute hrvatskih graničara prije same sezone godišnjih odmora

Neke napomene i upute hrvatskih graničara prije same sezone godišnjih odmora

Oni koji planiraju godišnji odmor ove godine izvan BiH prilikom prelaska granice trebaju obratiti pažnju na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dopušteno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni sendviče s mesom, upozoravaju nadležni pred ljetnu sezonu.

Kada su u pitanju voće, povrće, kruh, kolači, keks, čokolada i slatkiši, moguće je prenijeti količine koje su dovoljne za osobnu upotrebu.

“Unošenje lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana, uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača i to uz posjedovanje nalaza s poviješću bolesti i potvrde doktora”, navodi se u uputama hrvatske Carinske uprave.

U turističkim agencijama kažu kako do sada nisu imali problema s prtljagom putnika i da nije bilo slučajeva da nose nedopuštenu hranu te da se ljudi informiraju na vrijeme i nitko ne riskira povratak s granice zbog hrane.

Pored unosa hrane, bh. građani treba znati i da, ukoliko putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, moraju imati biometrijsku putovnicu, koji vrijedi minimalno tri mjeseca od planiranog datuma boravka.

Također, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU, mada mnogi putnici koji su putovali ranije kažu da im ta svota nije provjeravana. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, građani BiH imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Luksemburgu.

abc.portal

OGLASI

Loading