Select Page

Nema prolaza: 29 godina od zaustavljanja kolone tenkova JNA u Pologu

Nema prolaza: 29 godina od zaustavljanja kolone tenkova JNA u Pologu
Na današnji dan 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili su, prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom, tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Gradsko vijeće Širokog Brijega je, na sjednici održanoj 20. ožujka 2018. godine, proglasilo 7. svibanj – Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

JNA je tada tvrdila da se radi o redovnoj vojnoj vježbi i manevru, no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Navodno su tenkovi i oklopna vozila koja su krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Desantne jedinice JNA iz Niša i druge specijalne jedinice zauzele su položaje na području oko Pologa. Trećeg dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika).

Nakon apela hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkoga vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr., prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana, kolona JNA je krenula.

Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku. Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, gvardijan Franjevačkom samostana u Širokom Brijegu fra Mladen Hrkać i Jure Skoko.

Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film Tri dana koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading