Select Page

AKO SPADATE U OVU GRUPU: Nema putovanja dok ne prođe korona

AKO SPADATE U OVU GRUPU: Nema putovanja dok ne prođe korona

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je saopćio da će biti potrebno ograničiti kretanje ranjivih grupa i kada se ukine mjera izolacije.

– Postoje jasne rizične grupe koje koronavirus više pogođa i kod kojih postoji veća mogućnost da će umrijeti. Dakle, kada govorimo o ukidanju restriktivnih mjera ili čak o turizmu, mi također govorimo da ljudi koji su pod većim rizikom ne bi trebalo da putuju ako je virus još uvijek tu – kazao je direktor ECDC, doktor Andrea Amon.

Razni faktori utječu na težinu kliničke slike osoba zaraženih Covid-19 bolešću, ali Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti klasifikuje sve starije od 70 godina i one koje imaju hronične bolesti, uključujući hipertenziju, dijabetes, srčane bolesti i rak u grupu najranjivijih.

Napominje se da su “muškarci u ovim grupama izloženi većem riziku od žena”. Primjedbe ECDC-a su uslijedile kada su predstavnici turizma pritiskali zemlje Europske unije da ublaže zabrane putovanja uvedene za borbu protiv virusa. Fric Jousen, generalni direktor TUI kompanije, kazao je “da u Njemačkoj i Europi, putovanja i odmori imaju veliki značaj za ljude”. – Sada moramo dobro izaći iz krize.

Turizmu u Evropi treba jasna perspektiva – dodao je Jousen. Rekao je da bi trebalo dozvoliti otvaranje onim zemljama koje su “dobro napredovale“ u borbi protiv virusa i žele da se turisti vrate, uključujući Grčku, Cipar, Portugal, Austriju, Balearska ostrva i Bugarsku.

vecernji.ba

OGLASI

Loading