Select Page

OV POSUŠJE: USVOJENE MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU

OV POSUŠJE: USVOJENE MJERE POMOĆI GOSPODARSTVU


Danas je u kinodvorani u Posušju održana 33. Sjednica Općinskog vijeća na kojoj je usvojena Odluka o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije prouzročene korona virusom (COVID-19).

Načelnik Bago u obraćanju vijećnicima kazao je: „Za sada su sve zdravstvene i epidemiološke mjere koje smo provodili urodile plodom. 4 zaražene osobe koje smo imali su izliječene, a spriječeno je dalje širenje virusa te činimo sve da tako ostane. Ono što je najvažnije, nismo imali smrtnih slučajeva. Svjedočimo popuštanju mjera zabrane, no nažalost mnogi su gospodarstvenici uslijed ovih zabrana pretrpjeli veliku štetu. Stoga sada težište borbe prebacujemo na gospodarske mjere kako bi pomogli našim gospodarstvenicima i njihovim djelatnicima, kojima je uslijed ovih mjera bio ili još uvijek jest zabranjen rad kako bi zajedničkim snagama spasili radna mjesta.“

Danas usvojene mjere pomoći odnose se na pravne i fizičke osobe koje samostalno obavljaju registriranu poslovnu djelatnost sa sjedištem ili poslovnicom na području općine Posušje, a kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog stožera civilne zaštite, Županijskog stožera civilne zaštite i Stožera civilne zaštite Općine Posušje u razdoblju dužem od 30 dana. Te mjere su:
-Oslobađanje plaćanja Općinske komunalne naknade za istaknutu tvrtku za 2020. godinu, a ukoliko je ista plaćena u razdoblju do donošenja ove Odluke, priznati će se kao akontacija za 2021. godinu, na temelju podnesenog zahtjeva;
-Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore za razdoblje od 6 mjeseci, počevši od 01. travnja 2020. godine;
-Oslobađanje od plaćanja svih zakupnina prema Općini Posušje za vrijeme trajanja prirodne nesreće;
-Odlaganje ovršnih postupaka i odgoda postupaka prisilne naplate pokrenutih od strane Općine Posušje, javnih ustanova i javnih poduzeća kojima je osnivač Općina Posušje, za vrijeme trajanja prirodne nesreće;Možda će Vas zanimati  Posušje jutros mjeri 11°C


-Omogućavanje plaćanja obveza prema Općini Posušje nastalih do 01. siječnja 2020. godine u mjesečnim ratama bez kamata, do kraja 2020. godine na temelju zahtjeva korisnika prava;

-Osiguranje dijela minimalne neto plaće zaposlenika kod pravnih i fizičkih osoba iz članka 2. spomenute Odluke za travanj i svibanj u iznosu od 300,00 KM mjesečno, odnosno razmjerno broju dana koliko je trajala zabrana obavljanja gospodarske aktivnosti u travnju i svibnju iz Proračuna općine Posušje za 2020. godinu za sve one koji nisu obuhvaćeni Federalnim i Županijskim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.
Od ostalih točaka usvojeno je Izvješće o radu Općinskog načelnika općine Posušje za 2019. godinu, Program rada Općinskog načelnika općine Posušje za 2020. godinu te Izvješće o radu Općinskog pravobraniteljstva Posušje za 2019. godinu.
Također je usvojena Odluka o osnivanju Općinskog pravobraniteljstva općine Posušje, radi usklađivanja s izmjenama i dopunama Zakona o pravobraniteljstvu u ŽZH.

Usvojeno je i Izvješće o implementaciji plana kapitalnih investicija za 2019. godinu. Kako se navodi u Izvješću realizirana je izgradnja mini hidroelektrane, dovršen je proces izgradnje nogostupa na području općine Posušje, izgrađen kružni tok na Trgu Ivana Pavla II. te je završena izgradnja putne infrastrukture u poslovnoj zoni Osrdak. U procesu su radovi na izgradnji I. faze gradske kanalizacije, izgradnji vodovodne mreže Rakitno, Vir, Zagorje, rekonstrukciji i dogradnju područne škole Čitluk te izgradnji nove OŠ u Posušju.
Nadalje, vezano uz infrastrukturu, u procesu je izgradnja gradskog parka na Mokrom Docu, uređenje zelenih površina, uređenje lokaliteta Ričina te asfaltiranje ulica i putova u mjesnim zajednicama.

Vijećnici su na ovoj 33. sjednici usvojili i Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o osnivanju Srednje strukovne škole Posušje. Dopune se odnose na uvrštenje novih zanimanja u školskoj 2020./21. godini, a to su elektrotehničar i farmaceutski tehničar.
Od ostalih točaka, usvojeno je Izvješće o radu Športskog saveza općine Posušje za 2019. godinu, Prijedlog Rješenja o razrješenju člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća „Vodovod“ d.o.o. Posušje te Prijedlog Rješenja o imenovanju privremenog člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća „Vodovod“ d.o.o. Posušje.

Iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih odnosa usvojene su sljedeće točke:
-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana RAKITNO-ZBORNJAČA (Nogometni stadion)
-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana BROĆANAC-BAŠIĆI
-Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana CARSKI GAJ (ulice Ante Kovačića i Augusta Šenoe)

Vjerujem kako vam je poznato da su se 4 načelnika i gradonačelnika s područja ŽZH među prvima okupili kako bi međusobno dogovorili ujednačenu pomoć gospodarstvenicima koji su se uslijed korona krize našli u problemima zbog zabrane rada pojedinih djelatnosti i smatram kako je ovakav naš nastup doprinio da se intenzivnije radi na načinima pomoći, što je vjerujem utjecalo i na to da je upravo naša županija prva donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom bolesti korona virusa.Možda će Vas zanimati  Izvješće MUP-a ŽZH za protekla 4 dana

Jedan dio mjera koje smo mi tada predlagali – tu prvenstveno mislim na našu mjeru financiranja dijela minimalne plaće je Županija uglavnom preuzela na sebe te se člankom 9. spomenutoga zakona obvezala osigurati financiranje najniže neto plaće na razini Federacije za travanj i svibanj za one djelatnosti kojima je zapovijedima Županijskog stožera civilne zaštite zabranjen rad odnosno rad onemogućen ili znatno otežan zbog posljedice uzrokovanih epidemijom COVID 19.

Stoga smo mi u našoj općinskoj Odluci ipak ostavili ovu odredbu, planiranu prije donošenja Županijskog zakona, za sve one koji nisu obuhvaćeni Federalnim i Županijskim zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, a kojima je rad zabranjen naredbama ne samo Županijskog već stožera sa svih razina vlasti.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading