Select Page

Netko strateški želi uništiti Aluminij, HT Eronet i EP HZ HB: Nećemo to dopustiti!

Netko strateški želi uništiti Aluminij, HT Eronet i EP HZ HB: Nećemo to dopustiti!

Nakon jučerašnje sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj nisu prisustvovali ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je novinarima u Sarajevu da neće dopustiti da netko uništava tvrtke poput Aluminija d.d. Mostar, HT Eroneta i JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar.

Naime, ministri iz HDZ-a danas nisu sudjelovali u radu sjednice Federalne vlade jer je nakon usuglašenog dnevnog reda federalni ministar energije, industrije i rudarstva Reuf Bajrović odlučio da povuče točku o stanju u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Ozbiljna  kriza

– Imam osjećaj da smo ušli u ozbiljnu krizu. Pokušaj da se nastavi jedan način komunikacije unutar institucija Federacije BiH kakav smo imali u posljednje četiri godine naravno da je neprihvatljiv, osobito s naglaskom da smo evidentno krenuli u jednu aktivnost da se kadriranjem bavimo narednu godinu, dvije ili tri umjesto da se bavimo suštinskim pitanjima – kazao je Čović, prenosi Fena.

Podsjeća da je dogovoreni prijedlog bio da se to kadriranje završi u dan-dva i da resorni ministri i oni koji su na neki način dio vlasti Federacije BiH krenu raditi svoj posao.

– Mi smo poseban interes imali za poduzeća koja veoma teško funkcioniraju. Još uvijek nagađamo koliko je danas duga Aluminija, procjena je da je više od 250 milijuna KM, iako znate da je značajan dio tog duga u dijelu Elektroprivrede HZ HB. Čini nam se da netko strateški želi uništiti ta poduzeća – kazao je Čović.

U tom smislu, tvrdi da su “postavljena veoma jasna pravila igre i da to nije neki hir ili borba za fotelje kako to netko želi prikazati, jer kada su prethodnici imenovani to nije bila borba za fotelje”.

I daljnje inzistiranje na smjeni Nadzornih odbora

Smatra da se ne može razumjeti da unutar jednog Upravnog ili Nadzornog odbora bilo koje od ove tri tvrtke postoji trend u posljednje četiri godine od pozitivnog poslovanja do 250 milijuna KM procjenjenog duga.

O tome se, mišljenja je, ne treba šutiti, a niti gledati kako to netko uništava.

– Naravno da inzistiram da se odmah smijeni Nadzorni odbor za onaj dio koji Federacija ima učešće u vlasništvu i Uprava – istaknuo je Čović.

Naglasio je da je HT Eronet jedina tvrtka od tri operatera u BiH koja se bavi telekomunikacijama s poslovanjem u minusu.

– Vrlo jasno nećemo dopustiti da netko i dalje uništava ove trvrtke – poručio je Čović.

Komentirajući riječi federalnog premijera Fadila Novalića da krizu u Federaciji trebaju riješiti vrh stranaka Demokratske fronte i HDZ-a, kaže da se “u posljednjih mjesec dana svaki put s premijerom precizno dogovorio kako će to raditi u naredna tri dana”.

– Prošlo je 20 dana i stvarno neka izvoli svatko raditi svoj posao – zaključio je član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

vecernji.ba

OGLASI

Loading