Select Page

NIKOLA LOVRINOVIĆ: Travnik mora imati istu poziciju kao i Mostar

NIKOLA LOVRINOVIĆ: Travnik mora imati istu poziciju kao i Mostar

“Pripadam političkoj opciji koja je vrlo nezadovoljna ustavnom pozicijom hrvatskog naroda. Spreman sam za razgovor. Građanska prava nisu iluzija. Građansko pravo je kolektivno, nije sam pojedinačno. Ovdje je stvorena fama kao da je udruživanje s nekima ili izražavanje iste namjere nešto retrogadno. To nije dobro”, poručio je u intervjuu za N1 šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Lovrinović.

Govoreći o prijedlogu DF-a o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, rekao je kako stranka koja nema nikakav kapacitet ili legitimitet pokušava riješiti najvažnije pitanje pored Ustava.

– Najodgovornije stranke u državnom Parlamentu već dva desetljeća pokušavaju izmijeniti Izborni zakon. Po meni je ovo što radi DF čista manipulacija i želja da se pokuša zaustaviti pokušaj mijenjanje stanja koje ne odgovara političkim predstavnicima Hrvata. Nama su oteta, pokradena prava. Imam osjećaj da kada se primaknemo nekom rješenju pojave se inicijative poput DF-ove, ili ranije SDP-ove, zbog nekog neutemeljenog straha od HDZ-a kao da će ova stranka dovesti Bosnu i Hercegovinu do beznađa. To su čiste podvale i laže. Mi smo legitimni predstavnici. Smatramo da smo oštećeni, imali smo bolja prava prije 2000. godine”, rekao je Lovrinović. 

– Mi predlažemo da ova država bude demokratska, država tri konstitutivna naroda, da u nekim tijelima vlasti u kojima se predstavljaju interesi naroda budu legitimno izabrani predstavnici. Mi od toga nećemo odustati, poručio je. 

– Pogrešna je percepcija nekih da hrvatski predstavnici žele kreirati konfuziju u državi. Prvo mi nemamo te snage. To je samo prepadanje naroda. Ali mi nemamo pravo reći Hrvatima, koje predstavljamo, da odustajemo od toga da oni imaju pravo govoriti o ustavnom zakonu, Izbornom zakonu, o svome jeziku, školstvu…Ja to neću, poručio je Lovrinović. 

Ja hoću ovu državu, ja sam to potpisao na referendumu 1992. Ali ne pristajemo da budemo taoci ove države. Ona je naša. Mi, gospodo, ne želimo zaustaviti nikakve pozitivne procese. Želimo da smo prihvaćeni i mi smo ovdje domicilni, naglasio je Lovrinović. 

Govoreći o izborima u Mostaru, kaže kako će ih biti ako se uspiju dogovoriti.

– Koliko vidim SDA traži nekakav paket. Ja dolazim iz središnje Bosne, iz Travnika. I kažem ukoliko se dogovori da pozicija koji ima Mostar ne bude i za Travnika ja neću dići ruku za to. Travnik mora imati, da ne kažem i drugi gradovi u kojima je 1991. godine bilo preko 30 posto Hrvata, istu poziciju kao i Mostar. Da ne govorim o Bugojnu i Zenici. Ne budu li ista prava u Travniku, kao što će imati neki drugi u Mostaru, ja neće podići ruku za to i može me moja stranka isključiti iz svojih redova. Dakle, što je to Mostar drugačiji od Travnika ili Zenice. Jel tamo to nije bilo rata? O čemu to pričamo. Spreman sam da razgovaram, voljan sam da razgovaram, željan sam da živim u ovoj državi, dakle ništa ne radim mimo propisa, ali gospoda koja je brojnija, koja je moćnija, mora naučiti da je demokracija davanja prava slabijima, rekao je Nikola Lovrinović za N1.

vecernji.ba

OGLASI

Loading