Select Page

UNO BIH: Naplata manja za 700 milijuna KM!

UNO BIH: Naplata manja za 700 milijuna KM!

Miro Džakula, generalni direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, rekao je jučer za „Dnevni avaz“ da je naplata neizravnih poreza (PDV, trošarine, carine i cestarine) u proteklih 11 mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani manja za oko 700 milijuna KM!

Kako navodi, prihodi od neizravnih poreza za razdoblje siječanj – studeni 2020. iznosili su šest milijardi i 598 milijuna KM i manji su za 696 milijuna KM ili 9,55 posto nego 2019. godine.

Samo u studenom prikupljeno je 29 milijuna KM manje poreza u odnosu na isti mjesec prošle godine. Situacija je takva zbog pandemije koronavirusa i njenih posljedica na poslovanje tvrtki, uvoz i izvoz roba i usluga.

  • Najveći pad prihoda dogodio se u travnju i svibnju, u razdoblju kada su mnogi obveznici bili potpuno zatvoreni zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19. U travnju 2020. prihodi su bili manji za 23,26 posto nego u istom mjesecu 2019. godine – kazao je Džakula.

Postupni oporavak
U svibnju ove godine prihodi su bili manji za 31,93 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  • Nakon toga situacija s prihodima od neizravnih poreza postupno se popravlja, a u studenom ove godine prihod od neizravnih poreza bio je za 4,54 posto manji nego u istom mjesecu 2019. godine. No, i pored toga, Uprava radi sve da se održi fiskalna stabilnost – rekao je Džakula.

Bolji od okruženja
Džakula kaže da, kada se pogleda kompletna regija, BiH ipak dobro stoji i među najboljima je.

Kazao nam je da MMF, koji je počeo pregovore o kreditu, nije ništa zahtijevao po pitanju raspodjele sredstava s jedinstvenog državnog računa.

OGLASI

Loading