Select Page

Nova hrvatska osobna iskaznica: Čeka vas ugovor i rok od 90 dana

Nova hrvatska osobna iskaznica: Čeka vas ugovor i rok od 90 dana

Priča o novim osobnim iskaznicama traje već neko vrijeme, a čini se da neće uskoro završiti. Nemali je broj građana čije su stare osobne istekle ostao iznenađen kada im je na šalterima MUP-a, među ostalim, uručen i ugovor koji je unaprijed potpisao AKD, državna tvrtka koja izrađuje nove osobne, a kojim se reguliraju međusobni odnosi.

Podnositelj zahtjeva tako potpisom ugovora daje AKD-u pravo upravljanja svojim osobnim podacima, a zauzvrat AKD preuzima obvezu primjerenog ophođenja s njima.

Međutim, nije ugovor jedina sporna stvar kada je o novim osobnim iskaznicama riječ. One se u roku od 90 dana moraju i aktivirati putem interneta inače postaju nevažeće pa se postavlja pitanje kako će to učiniti oni koji internetu nisu vični ili mu nemaju pristup.

Odluka Sabora

Sabor je nekoliko dana prije ulaska Hrvatske u EU izglasao kako je jedini ovlašteni dobavljač osobnih iskaznica spomenuti AKD. Ni to ne bi bilo toliko sporno s obzirom na to da tvrtka ima ekstenzivno iskustvo u izradi osobnih dokumenata, ali kada je riječ o tehnološkom skoku kao što je elektronička osobna, ipak se moraju postaviti neka pitanja.

Poznato je kako debelo kasnimo za Europom kada je tome riječ. AKD je kao rješenje ponudio elektroničke osobne iskaznice s čipom kojima, da bi postigle maksimalnu upotrebljivost, treba odgovarajući čitač, osim što ih se mora i aktivirati putem interneta. Kako neslužbeno doznajemo, nije riječ o cjelovitom rješenju koje je AKD nabavio u nekoj za to specijaliziranoj kompaniji, nego je donesena odluka da AKD nabavlja komponente od kojih zatim iskaznice izrađuje.

U AKD-u takvu informaciju opovrgavaju te ističu kako je rješenje osobne iskaznice u cijelosti razvijeno kod njih te provjereno i certificirano od strane meritornih međunarodnih institucija. Ako i jest tako, opet je pitanje čemu domaći razvoj ako postoje naprednija rješenja koja su si mogle priuštiti i susjedne zemlje koje još niti nisu u EU. Đuro Lubura, poznati stručnjak za tehnološka pitanja, postavlja isto pitanje.

– Uvijek je bolje nabaviti cjelovito rješenje i implementirati ga, pa stoga ne mislim kako je odluka da AKD sam izrađuje osobne doista najbolja – kaže te dodaje kako je možda ipak trebalo ostaviti na izbor građanima žele li nove ili žele ostati na starim iskaznicama.

U AKD-u ističu kako EU ne propisuje o kakvom sučelju, kontaktnom ili beskontaktnom, mora biti riječ te da najveći broj rješenja počiva na kontaktnom sučelju. Međutim, regulativa EU jasno kaže da se građaninu mora pružiti izbor. K tome, većina europskih zemalja nastoji uvesti beskontaktne osobne, one opremljene RFID sustavom koje već i iz samog tog razloga znatno dulje traju. Osobne iskaznice s čipom habaju se upotrebom u čitačima pa im je zato rok pet godina.

Više je europskih zemalja koje koriste beskontaktne osobne iskaznice, poput Njemačke, Švicarske i drugih, ali, iznenađujuće, mogu ih dobiti i građani Srbije te se one tamo mogu naručiti i elektroničkim putem.

Limitiran broj mogućnosti

Srbija je, kako doznajemo, takvo cjelovito rješenje nabavila od ugledne njemačke tvrtke koja je isto nudila i Hrvatskoj, no odbijena je. Takve su osobne iskaznice, prema našim informacijama, i upola jeftinije od rješenja koje nudi AKD, a pogotovo kada je riječ o upotrebljivosti.

Beskontaktne osobne iskaznice nude niz mogućnosti, a ne tek limitiran broj koji je moguće ostvariti postojećim rješenjem. Ostaje također i pitanje čuvanja osobnih podataka koji se prikupljaju za elektroničke osobne iskaznice što je dužnost dobavljača, odnosno AKD-a.

Sporne točke vezane za novu osobnu iskaznicu

1. Aktivacija preko interneta

Pitanje je upotrebljivosti ovakvog rješenja za one građane koji nemaju pristup internetu ili se njime ne znaju dovoljno dobro služiti. Nova se osobna iskaznica mora aktivirati putem interneta unutar 90 dana inače nije vrijedeća.

2. Rok trajanja joj je samo pet godina zbog habanja

Iako na stranicama za aktivaciju osobne iskaznice piše da je rok trajanja osobne iskaznice pet godina jer toliko traju certifikati, čini se kako je razlog kratkoći trajanja daleko prozaičniji. Zbog činjenice da je riječ o kontaktnim osobnim iskaznicama, a ne o beskontaktnim, one se upotrebom pojačano habaju i kraće traju.

3. Sa zahtjevom za izdavanje dolazi i ugovor s AKD-om

Možda se i ponajviše povika građana zbog novih osobnih iskaznica odnosilo na to što se pri podnošenju zahtjeva mora potpisati ugovor s tvrtkom AKD koja izrađuje nove iskaznice, a koji je s njihove strane unaprijed potpisan. Njime se AKD-u dopušta da koristi prikupljene podatke podnositelja zahtjeva.

(Večernji list)

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading