Select Page

Nova vlast u FBiH će imati dvotrećinsku većinu

Nova vlast u FBiH će imati dvotrećinsku većinu

Nakon što je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić danas potvrdio kako ova stranka neće sudjelovati u vlasti ni na jednoj razini, tzv. BH Blok predvođen SDP-om, DF-om i Našom strankom više nema ni teorijske mogućnosti formirati vlast u Federaciji BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, čak i kada bi okupio sve stranke zastupljene u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, bez SDA, SBB-a i dva HDZ-a, te jednog danas isključenog zastupnika Nezavisnog bloka, tzv BH blok imao bi tek 44, od ukupno 98 zastupnika koliko broji Zastupnički dom, što je daleko od potrebne nadpolovične većine, koja je nadavno izabrala SDP-ova Elvira Karabajića za čelnika tog doma.

Iako su se od proglašanja izbora sve do danas zaklinjali kako neće u vlast sa SDA, te najavljivali formiranje vlasti u Federaciji BiH i kantonima s bošnjačkom većinom, tzv. BH bloku, predvođenim SDP-om za sada je pošlo za rukom da formiraju vlast jedino u Sarajevskoj županiji. Istovremeno je lider SDA Bakir Izetbegović držao “ispruženu ruku”, koja mu je, kako je rekao, već utrnula pozivajući, na formiranje koalicije SDA sa SDP-om i DF-om, a istovremeno radio na razbijanju koalicije okupljene oko SDP-a, što je, čini se, urodilo plodom.

Tuzla prva “pala”

Sinoć je, naime, objavljena vijest kako će BH Blok, suprotno izjavama njihovih dužnosnika, formirati vlast u Tuzlanskoj županiji sa SDA i PDA, a koalicija SDP-a i DF-a sa SDA sve je izvjesnija i na federalnoj razini, uz nezaobilazno parnerstvo s koalicijom dva HDZ-a, nakon što je postalo očito da BH Blok više nama većinu u Zastupničkom domu.Takvu mogućnost potvrdio je i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

-S obzirom na relevantne informacije da će Bh. blok prihvatiti poziv SDA da koaliraju, SBB smatra da stranke ljevice mogu otići u koaliciju sa SDA, ali SBB-a nema u takvoj priči. Mi ne želimo varati svoje glasače, to bi bilo neodgovorno, ali bi bilo neodgovorno i da opstruiramo uspostavu vlasti i buduću koaliciju SDA i stranaka ljevice”, kazao je Radončić za jedan sarajevski portal.

Radončić neće u vlast

Otvoreno je poručio kako će se, kada Bh. blok i SDA objave svoj dogovor, SBB povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

“SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnoj i državnoj razini niti sa SDA, ali ni s Bh. blokom. To bi značilo da sudjelujemo u igri međusobnog slabljenja pregovaračkih pozicija budućih koalicijskih stranaka, odnosno SDA i s druge strane SDP-a, DF-a i Naše stranke”, rekao je Radončić.

Novu vladajuću većinu u FBiH, po svemu sudeći, činit će, s bošnjačke strane SDA, SDP, DF i Naša stranka, a s hrvatske HDZ BiH sa strankama članicama HNS-a BiH, među kojima je i HDZ 1990 s kojim je HDZ BiH jučer potpisao sporazum o suradnji. Ove stranke imat će dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata Doma naroda i bez njih se neće moći formirati vlast u FBiH, što je javno izrečena namjera tzv. bošnjačke ljevice, piše Hrvatski Medijski Servis.

Iako su se iz SDP-a uvjeravali kako neće prihvatiti poziv SDA i iznevjeriti svoje koalicijske partnere, a riječ je o strankama- derivatima SDA, poput Nezavisnog bloka i drugih, sve je izvjesnije, kako će se to, ipak dogoditi. Navodno, jedino što SDP traži od SDA da u koaliciji bude uz njih i DF i Naša stranka.

Matematika presudila

Ako se prognoze ostvare, nova vladajuća koalicija u FBiH činit će šest stranaka, koje imaju 77 ,od ukupno 98 zastupnika koliko broji donji dom Parlamenta FBiH, odnosno dvotrećinsku većinu u tom, ali i u Domu naroda. Bošnjački blok kojeg bi činile SDA sa 27 zastupnika, SDP sa 16, DF s 10 i Naša stranka sa 6 zastupnika brojao bi ukupno 59 zastupnika u Zastupničkom domu, dok hrvatski blok kojeg čine HDZ BiH sa 16 i HDZ 1990 s 2 zastupnika ima ukupno 18 zastupničkih ruku.

Iako su stranke tzv. ljevice tvrdile kako ih ne zanimaju “matematičke koalicije”, čini se kako će matematika, na kraju, ipak, presuditi. Naime, niti je SDA s dva HDZ-a mogao osigurati većinu u Federalnom parlamentu, niti tzv. Bh Blok, bez ove dvije stranke. A svima je, čini se, stalo do vlasti.

Problem koji bi se mogao pojaviti pri raspodjeli ministarskih pozicija u Vladi FBiH je što će stranke bošnjačke ljevice tražiti dio od šest hrvatskih pozicija u Vladi FBiH, kako bi opravdali lažni epitet multietničkih stranaka. S druge, pak, strane, stav HDZ BiH bit će da sve hrvatske pozicije u Federalnoj vladi pripadaju onima stranakama koje imaju legitimitet predstavljati Hrvate, a to su upravo dva HDZ-a koji predstavljaju izbornu volju više od 95 posto hrvatskih birača izašlih na listopadske izbore.

OGLASI

Loading