Select Page

Novi ministar vratio službene pečate u tri hercegovačke općine

Novi ministar vratio službene pečate u tri hercegovačke općine

Ukidanjem kontroverzne odluke o privremenoj obustavi osobnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški, aktualna federalna Vlada i resorni ministar Salko Bukvarević pokazali su spremnost da ispravljaju brojne nezakonite, nepravedne i diskriminirajuće odluke koje je tijekom svog mandata donio bivši SDP-ov ministar za pitanja branitelja Zukan Helez.

Izdvajanja iz proračuna

Već početkom svibnja bi korisnici braniteljskih mirovina iz spomenute četiri hercegovačke općine trebali primiti sve zaostale naknade koje su im bile stopirane. To znači da će za približno 1500 branitelja iz entitetskog proračuna biti izdvojeno oko osam milijuna maraka. No, konkretni koraci na vraćanju revizije branitelja u zakonske okvire mogli bi biti poduzeti danas kada bi ministar Salko Bukvarević sa svojim suradnicima trebao posjetiti Zapadnohercegovačku županiju i vratiti službene pečate skupinama za evidenciju u Posušju, Grudama i Širokom Brijegu koje im je bivši ministar Zukan Helez nelegalno oduzeo prije više od godinu dana. Za to vrijeme tisuće branitelja nije moglo u svojim općinama dobiti ni jednu potvrdu ili bilo koji drugi dokument temeljem kojega ostvaruju određena socijalna i brojna druga prava. Kako doznajemo, u završnoj fazi je i proces imenovanja novog tima za koordinaciju revizije. Tim će imenovati predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i entitetski dopredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović. Istodobno će početi s radom i novi timovi za reviziju kada će biti jasnije i kako ovaj proces učiniti učinkovitijim, ali što je najvažnije, i pravednijim. Bivši SDP-ov ministar Zukan Helez je ostavio potpuni kaos u ovoj oblasti, a upućeni tvrde kako priče o uštedama 100 milijuna maraka na braniteljskoj populaciji tijekom njegova mandata i provedbe revizije, nemaju stvarno utemeljenje.

Izvedeni iz prava

Zapravo bi konačan financijski rezultat po Federaciju BiH mogao biti katastrofalan jer određeni branitelji sudskim putem dobivaju odštete i po 26.000 maraka zbog kršenja njihovih prava. Svjesno se prešućuje činjenica da još nema ni jedne pravomoćne odluke u postupku revizije budući da oni koji su izvedeni iz prava još nisu iskoristili sve pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju. Poznavatelji prilika u oblasti braniteljske skrbi ističu da je za četiri godine Helezove vladavine broj korisnika ovih prava smanjen za šest do sedam tisuća zahvaljujući biologiji, a ne reviziji i uštedama. Naime, zbog smrti korisnika ili prelaska dobne granice djece poginulih branitelja, smanjen je broj korisnika mirovina.

vecernji.ba

OGLASI

Loading