Select Page

Novi udar na novčanike pušača: Od danas skuplje cigarete u BiH

Novi udar na novčanike pušača: Od danas skuplje cigarete u BiH

Od danas pa u narednih 15 dana pušači u Bosni i Hercegovini bit će na novom udaru poskupljenja cigareta, ovisno od brenda koji konzumiraju.
Za kutiju omiljenog duhanskog proizvoda konzumenti će izdvajati u prosjeku 10 do 20 feninga više.

Na trafikama su od danas, 1. srpnja, već poskupjele cigarete duhanskih proizvoda kompanije Philip Morris. Tako će konzumenti tog branda plaćati 10 do 20 feninga više po kutiji. Cigarete ove marke sada se kreće od 4,70 KM do 6,50 KM.

O visini novih maloprodajnih cijena duhanskih proizvoda Upravu za indirektno oporezivanje BiH obavijestili su i iz Tvornice duhana Rovinj, kao i Fabrike duhana Sarajevo. Njihove cigarete će poskupjeti 15. srpnja.

Očekuje se da u narednim danima poskupi i Davidoff, Boss i West.

Nove cijene su nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duhan i cigarete u Europskoj uniji.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. siječnja 2019. godine minimalna akciza iznosi 2,86 KM po kutiji cigareta, dok akciza na duhan za pušenje iznosi 114,40 KM po kilogramu.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta, piše Klix.ba.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu s odlukom, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, upozorili su iz UIO BiH.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading