Select Page

Novo poglavlje: U kinodvorani u Posušju započela era digitalne projekcije filmova

Novo poglavlje: U kinodvorani u Posušju započela era digitalne projekcije filmova

U kinodvorani u Posušju upriličena ke svečanost za uzvanike iz javnog i kulturnog života, a povod je bio završetak projekta tehnološke obnove kina i službeni početak prikazivanja filmskih sadržaja po najvišem standardu.

O tome su u službenom dijelu govorili načelnik općine Posušje Ante Begić i Antonio Beus predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju iz Sarajevo, partnera na projektu. Kako se moglo čuti, ovime posuška kinodvorana, koja je prva od njih trinaest ušla u sustav obnove, se svrstava uz bok s najmodernijim dvoranama u regiji čime će domaćoj publici donijeti novo iskustvo slike i zvuka. Uz pohvalu za dosadašnju suradnju s načelnikom općine, Beus je rekao kako se ona i dalje nastavlja kroz konkretne stavke poput distribucije filmova koja će ići kroz zajedničku mrežu Udruge čiji je član i kinodvorana Posušje.

Među uzvanicima ovog događaja bio je i Ante Marić, ugledni redatelj, scenarist i producent dokumentarnih filmova među kojima je veliki broj njih posvećen Hercegovini i Posušju, bilo kroz teme Domovinskog rata, prirodne i kulturne baštine ili kroz portrete zaslužnih pojedinaca koji korijene vuku iz Hercegovine. I on se kratko obratio publici. Prisjećajući se svojih mladenačkih dana i prvih krišom odgledanih filmskih predstava, podsjetio je na to kako Posušje ima dugu kinematografsku tradiciju koja je imala tu sreću da u tehnološkom smislu evoluira do najmodernije razine, što je, kako je rekao, čak izazivalo čuđenje njegovih kolega u Zagrebu.

Upravo s dokumentarnim filmovima g. Marića je započela nova digitalna projekcija u kinodvorani u Posušju. Prikazana su dva izvrsna naslova “Fra Grgo Martić” te u kategoriji turističke promocije nagrađeni naslov “Zemlja tajanstvenog kamena i ljepote”.

Što je sve uključeno u obnovu posuškog kina?
Potpuno novo namjensko projekcijsko platno, novi sustav Dolby digital višekanalnog zvuka i reprodukcija s novopostavljenih zvučnika, novi projektor digitalnih sadržaja visoke rezolucije i sustav distribucije recentnih svjetskih filmskih uspješnica. Vjerujemo kako će publika uživati u blagodatima nove tehnologije te da će održati tradiciju posjećivanja kino predstava.
Na kraju, još treba reći kako će uz osnovnu filmsku djelatnost ovaj prostor i dalje biti na raspolaganju i za druge javne namijene.

OGLASI

Loading