Select Page

NSRS usvojila niz zaključaka: Obustava donošenje bilo kakvih odluka u institucijama BiH

NSRS usvojila niz zaključaka: Obustava donošenje bilo kakvih odluka u institucijama BiH

Zastupnici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) usvojili su sinoć osam zaključaka, kojima entitetski parlament, između ostalog, obvezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Također, obvezali su predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu te poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrendom zemljištu.

Za zaključke, koji su prihvaćeni nakon cjelodnevne rasprave, glasovala su 72 zastupnika, protiv su bila dva, a sa isto toliko glasova usvojena je i “Informacija o antidaytonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”.  

– NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore s Vladom FBiH s ciljem definiranja granične crte između RS i Federacije BiH, a u skladu a Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – navodi se u jednom od zaključaka, koji su tijekom dana usuglasili lideri stranaka sa srpskim predznakom.

Naglašava se da NSRS “potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavani sud BiH kršili Daytonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sustav suprotno općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera”.

U zaključku NSRS “obvezuje sve institucije RS da ne prihvate i ne provedu bilo kakve buduće antidaytonske i nedemoktske odluke visokog predstvanika i Ustavnog suda BiH” te traži da predstavnici RS u zajedničkim organima BiH obavijeste parlament o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Zastupnik Zastupničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić rekao je sinoć u Narodnoj skupštini RS da je pravni titular državnog zemljišta država Bosna i Hercegovina te da je potpuna zamjena teza da netko nekome otima zemljište.

Tijekom rasprave dodao je da Ustavni sud BiH nije rekao kako će se to pitanje riješiti, nego da je to nadležnost BiH.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o, kako je navedeno, antidaytonskom djelovanju Ustavnog suda BiH, održana je na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je u završnoj riječi rekla kako je ovo “prioritetna tema” te kako je važno da RS “ostane jaka i stabilna te spriječi njeno razvlašćivanje”.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski dužnosnici ne prihvaćaju i smatraju štetnom za RS, dok predstavnici Bošnjaka i međunarodne zajednice ukazuju da se odluke te pravosudne institucije moraju poštivati.

vecernji.ba

OGLASI

Loading