Select Page

Obilježavanje 30. godišnjice od počinjenog zločina nad Hrvatima na Stipića livadi

Obilježavanje 30. godišnjice od počinjenog zločina nad Hrvatima na Stipića livadi

Obilježavanje 30. godišnjice od počinjenog zločina nad 33 hrvatska vojnika i šestero civila na Stipića livadi, u općini Jablanica, upriličit će se u petak, 28. srpnja na Stipića livadi.

Obilježavanje će početi u 10:30 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, nakon čega će se u 11 sati služiti sveta misa za poginule.

Stipića livada je mjesto na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici tzv. A BIH, među kojima se spominju i mudžahedini.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin. Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

OGLASI

Loading