Select Page

Obilježavanje 32. godišnjice akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića

Obilježavanje 32. godišnjice akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića

U povjesnici MUP-a o akciji “Plitvice”, u kojoj je poginuo Jović, piše da nakon višestranačkih izbora 1990. godine i uspostave nove demokratske vlasti u Hrvatskoj dio stanovništva srpske nacionalnosti nije htio prihvatiti promjenu te je nasilno balvan revolucijom počelo rušenje demokratski izabrane vlasti s ciljem stvaranja svoje SAO Krajine kao dijela velike Srbije.

Pripadnici milicije tzv. SAO Krajine iz Knina 28. ožujka 1991. zauzeli su područje Nacionalnog parka Plitvičkih jezera i blokirali državnu cestu D-1, tada glavnu prometnicu između sjevera i juga Hrvatske, i odbili su zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da se povuku. Zato je hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 30. ožujka 1991. donio odluku o provedbi akcije “Plitvice”. Iste večeri, nešto prije ponoći, prva specijalna postrojba MUP-a, Antiteroristička jedinica Lučko zauzela je Koranski most na kojem su već bile zastave tzv. SAO Krajine i Jugoslavije, a rano ujutro 31. ožujka pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje spojili su se s pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko i hrabro nastavili glavnom prometnicom prema hotelu Jezeru.

Na pomoćnom pravcu, kako bi se dodatno osigurala uspješnost akcije, borbeno su djelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Kumrovec. Na glavnom pravcu djelovanja pripadnici paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine iz zasjede su iz dugog automatskog oružja pucali na kolonu vozila s hrvatskim redarstvenicima. Ispalili su i tromblonsku minu koja je pogodila autobus pun hrvatskih redarstvenika, no ona srećom nije eksplodirala. Hrvatski policajci pružili su otpor, a najizloženijii među njima, 22-godišnji Josip Jović je pogođen i poginuo.

OGLASI

Loading