Select Page

Obilježavanje 50. obljetnice akcije Feniks 72

Obilježavanje 50. obljetnice akcije Feniks 72

Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo već dugi niz godina obilježva pogibiju pripadnika skupine Fenix 72. Ove godine navršava se 50. godina od stradanja preteča hrvatskih dragovoljaca i branitelja iz 1991. godine, koji nisu uspjeli ostvariti povijesnu težnju hrvatskog naroda.

Hrvatska uzdanica iz Zagreba i Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo iz Sarajeva u suradnji s obiteljima poginulih pripadnika skupine Feniks “72 uz pokroviteljstvo i supokroviteljstvo  HVIDRA-e HR i HVIDRA-e HVO-a organiziraju komemoraciju u povodu 50 obljetnice akcije Feniks “72.

Program obilježavanja započeo je još 25. lipnja, a kroz različite događaje obilježavao se se sve do obljetnice krajem mjeseca srpnja. U subotu 23. srpnja održat će se komemoracije u Ogorju i Trnbusima. U 10 sati je molitva i polaganje vijenaca kod spomen križa u zaseoku Leskuri kod Ogorja. Na tom mjestu život su izgubili Filip Bešlić i Petar Bakula iz Rastovače u Posušju, ali i još dva pripadnika Bugojanske skupine Stipe Ljubas i Ilija Glavaš. Zatim slijedi u 12 sati sveta misa u crkvi sv. Luke Evanđelista u Trnbusima, a u 13 sati molitva i polaganje vijenaca kod spomenika u Trnbusima gdje su poginuli vođe Bugojanske skupine Ambroz Andrić i Pavo Vegar.

Akcija Feniks 72

Podsjetimo, Bugojanska skupina je upala u tadašnju Jugoslaviju u lipnju 1972. godine, 19 Hrvata s ciljem oslobađanja Hrvatske od Jugoslavije. Htjeli su pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine. Bugojanska skupina predstavlja početak borbe za slobodu Hrvatske koja je i ostvarena dvadeset godina kasnije. Bugojansku skupinu činilo je 19 članova Hrvatskog revolucionarnog bratstva: Adolf Andrić, Ambroz Andrić, Nikola Antonac, Petar Bakula, Filip Bešlić, Vidak Buntić, Vili Eršeg, Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Vinko Knez, Viktor Kancijanić, Ilija Lovrić, Stipo Ljubas, Vlatko Miletić, Ludvig Pavlović, Ivan Prlić, Pavo Vegar i Mirko Vlasnović. Svi osim Ludviga Pavlovića su navodno likvidirani tijekom same akcije, dok je Pavlović osuđen na 20 godina zatvora.

Spomenik u Posušju

U akciji Feniks sudjelovala su i dva Posušanina Petar Bakula i Filip Bešlić koji su ubijeni u Ogorju Gornjem.

Podsjetimo, spomenik Feniks skupini u Posušju je podigla općina Posušje u suradnji s hrvatskim iseljenicima iz Australije 2014. godine. Spomenik je smješten na Trgu Ivana Pavla II. i sastoji se od 19 kocki. U okviru dvije kocke su reljefi Petra Bakule i Filipa Bešlića, Posušana koji su bili djelom ove skupine, dok su imena ostalih pripadnika Bugojanske skupine ispisana na zidu. Spomenik koji je u cijelosti izgrađen od posuškog kamena djelo je akademskog kipara Zdenka Galića. Spomen obilježje u Posušju je simboličan doprinos hrvatskim sinovima koji su svoje živote ugradili u temelje naše Hrvatske – spomenik stoji kako bismo ih otrgnuli od zaborava

OGLASI

Loading