Select Page

Obilježena godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Obilježena godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanom akademijom u Mostaru je u ponedjeljak navečer obilježena 28. godišnjica osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Obilježavanju je nazočio i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, koji je ustvrdio kako je Hrvatska zajednica (HZ), a zatim Hrvatska republika Herceg-Bosna (HRHB) bila nužda.

– Hrvatska zajednica, odnosno HR Herceg-Bosna bila je odgovor politički svjesnog hrvatskog naroda na nemogućnost funkcioniranja bilo kojih institucija Bosne i Hercegovine u tom vremenu, odgovor da bi se sačuvala i BiH, ali svakako i hrvatski narod u BiH. Možemo svjedočiti da su institucije Herceg-Bosne u izvršnoj, zakonodavnoj i političkoj vlasti bile osnova za uspostavu i Bosne i Hercegovine, a u mnogim elementima još baštinimo elemente Herceg-Bosne – istaknuo je Čović.

Dodao je kako postoji još puno onih koji nisu ostvarili svoje, kako kaže, ratne vizije i ciljeve i koji tako imaju mogućnost komentiranja Hrvatske zajednice i Hrvatske republike Herceg-Bosne.

– Ja ću se još jednom zahvaliti utemeljiteljima HZHB-a, jer da njih nije bilo, ja sam siguran da nas kao hrvatskog, konstitutivnog naroda danas ne bi bilo ovdje, a evo čak i 28 godina nakon tog vremena mi se moramo brinuti oko legitimnosti – kazao je Čović.

Naveo je kako je Domovinski rat bio užasan i s mnogim žrtvama i zlodjelima kojima se sudi na različitim razinama te dodao kako se treba prisjećati tih dana, ali i okrenuti budućnosti.

– To je moj poziv i SDA-u i svakom drugom. Pogledajmo na budućnost, a povjesničari neka se bave poviješću i analitikom što se tu radilo i je li se moglo uraditi puno bolje, ali u vremenu 1991., 1992. godine, kada su mnogi govorili da to nije vrijeme njihovog ratovanja, hrvatski narod je morao naći način kako se zaštititi od užasa agresije na ovim prostorima, a Hrvatska zajednica Herceg-Bosne je organizirana upravo isti dan kad smo imali stradanja u Vukovaru i Škabrnji – poručio je Čović

Vecernji.ba

OGLASI

Loading