Select Page

Obilježena obljetnica pada Vukovara

Obilježena obljetnica pada Vukovara

Na današnji dan 18. studenog 1991. nakon tromjesečne srpske opsade slomljena je obrana Vukovara.

Cijela Hrvatska prisjeća se danas najbolnijih dana tog grada heroja. Obilježavanje je počelo komemorativnim programom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

Nekoliko desetaka tisuća građana predvođenih hrvatskim braniteljima Vukovara, zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara prošlo je u Koloni sjećanja Vukovarom do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.

Ispred spomen-obilježja na Memorijalnom groblju mnoga izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a zatim je slijedila molitva za žrtve Vukovara. Zajednički su vijenac položili i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desecima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo branitelja grada Vukovara na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem. Nakon toga je služena misa.

U večernjim satima u Vukovaru je niz Dunav pušteno nekoliko stotina upaljenih lampiona. ‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ spomen je na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Diljem zemlje oglasila su se crkvena zvona. Biskupi su pozvali da se uz molitvu Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ostale žrtve rata obilježi zvonjavom na svim crkvama i katedralama, simbolično u 18 sati i 11 minuta (kao današnji datum).

OGLASI

Loading