Select Page

Proslava Dana domovinske zahvalnosti u Viru

Proslava Dana domovinske zahvalnosti u Viru

Kroz dva dana, 4. i 5. kolovoza, i ove godine u malom mjestu Vir u općini Posušje proslavlja se Dan domovinske zahvalnosti. Nedjeljni program obilježavanja sastojao se od svete mise za sve nestale, poginule i umrle hrvatske branitelje i već tradicionalne tribine DOMOVINI VJERNI, U VJERI POSTOJANI.

Misno slavlje na mjesnom groblju predvodio je prof.dr. don Mladen Parlov uz koncelebraciju mjesnog župnika don Ilije Drmića, župnika župe Vinjani don Joke Blaževića i don Bože Polića misionara u Njemačkoj. U slavljenju svete mise sudjelovala su i četvorica bogoslova uz veliki odziv vjernika.
U nadahnutoj propovijedi predmolitelj misnoga slavlja don Mladen, profesor na splitskom KBF-u govorio je o domovini i žrtvi koju su za nju podnijeli naši branitelji. „Domoljublje je istinska krepost i to treba ispravno shvatiti“, kazao je don Mladen. „Važno je imati svoju državu, zato što nas Bog želi slobodne. Zato je država blagoslov za narode koji je imaju. Onaj koji nema svoju državu ne može biti slobodan. Kroz zemaljsku domovinu mi smo na putu i prema božanskoj domovini“, kazao je propovjednik.

Program je nastavljen u velikoj dvorani OŠ Franice Dall’era gdje je održana tribina pod nazivom „Domovini vjerni, u vjeri postojani“, tijekom koje su predstavljene knjige biskupa Ratka Perića „Nada koja ne postiđuje“ i „Metastaze jedne revolucije“ autora prof. dr. Ivice Šarca. Uvaženi gosti tribine bili su sveučilišni profesori s Filozofskog fakulteta u Mostaru prof.dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac.
Iako su profesori u svojim izlaganjima predstavili čak dvije knjige, Virani i njihovi gosti u prepunoj školskoj dvorani s punom su pažnjom i velikim zanimanjem slušali sve ono što su profesori imali za reći stavljajući u središte svojih izlaganja hrvatskog čovjeka njegovu vjekovječnu borbu za slobodu i domovinu pa čak i od 12. stoljeća.

Program obilježavanja nastavio se danas, 5. kolovoza s početkom u 13.30 sati, i to polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika braniteljima na mjesnom groblju za svaki izgubljeni život u borbi za slobodu hrvatske grude. Vijence su ispred Općine Posušje položili općinski načelnik Branko Bago i predsjednik OV Ivan Lončar, zatim udruge proistekle iz Domovinskog rata s područja Posušja, kao i predstavnici političkih stranaka.

Potom se u 15.00 sati predsjednik OV Ivan Lončar obratio svim prisutnima na početku sportsko natjecateljskog dijela programa kojim i završava ova dvodnevna manifestacija. Posebno je pozdravio sve nazočne hrvatske branitelje, članove obitelji poginulih, nestalih i stradalih hrvatskih branitelja te čestitao organizatorima na još jednoj uspješnoj proslavi Dana domovinske zahvalnosti.

Kazao je kako ova proslava kod hrvatskog naroda zauzima posebno mjesto jer je to dan u kojemu se prisjećamo svih poginulih, ranjenih, stradalih i umrlih hrvatskih branitelja i hrvatskih civila koji su dali svoje živote i zdravlje za slobodu hrvatskoga naroda, a ovaj dan predstavlja dan veličanstvene pobjede združenih snaga HV i HVO-a te konačno oslobođenje okupiranih područja u Republici Hrvatskoj i dijelovima hrvatskih područja u Herceg – Bosni.

„Hrvatski narod danas proslavlja dan VR akcije „Oluja“, a ovom se proslavom prisjećamo zajedništva iz toga vremena, a to zajedništvo trebamo čuvati i u današnjemu vremenu da nam da uputu i obvezu kako hrvatski narod u BiH jedino zajedništvom može opstati i boriti se za svoju jednakopravnost“ kazao je Lončar.
S nadom da ćemo zajedno očuvati ovu tradiciju Lončar je čestitao Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te svečano otvorio proslavu Dana domovinske zahvalnosti u Viru koja zauzima posebno mjesto u kalendaru kulturno – športske manifestacije Posuško lito 2019, a u sklopu ovog programa stare običaje i tradiciju svog Vira svima je prikazalo kulturno umjetničko društvo “Vrisak”.

Podsjećamo kako se ova tribina „Domovini vjerni, u vjeri postojani“ održava po 4. put u povodu Dana domovinske zahvalnosti u Viru koji se, pak u Viru održava po 19. put.

Vir je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se obilježava i slavi Dan domovinske zahvalnosti. Na to smo iznimo ponosni, iako sjećanje na veličanstvenu vojno-redarstvenu operaciju „Oluja“ zaslužuje posebno i svekoliko poštovanje.

Naime, okupacija dijelova područja Republike Hrvatske provedena je s namjerom njihova odcjepljenja od Republike Hrvatske i integriranju tih područja Republici Srbiji, poslije Saveznoj Republici Jugoslaviji. Odcjepljenje okupiranih dijelova Republike Hrvatske namjeravalo se provesti stvaranjem protuustavne tvorevine na području tzv. Republike Srpske Krajine koju nije priznala nijedna država niti su joj ikada priznate kvalitete suverene države u smislu međunarodnog prava, a operacija „Oluja“ provedena je upravo na tom teritoriju – dotada istrgnutom iz nadzora legalnih tijela Republike Hrvatske.

Vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja” prethodile su slijedeće akcije i operacije:

1. Akcija „Zima 94” koja je provedena na području BiH u vremenu od 29. studenoga do 24. prosinca 1994. godine s ciljem zaustavljanja prodora srpskih postrojbi u Bihać te stvaranja povoljnog strateškog prostora za oslobađanje okupiranih dijelova RH i BiH.

2. Akcija „Skok-1“ provedena je 7. travnja 1995. godine, kada su srpske postrojbe ponovno poražene na Dinari, a uspješnom provedbom ove akcije postignuta je stabilnija sigurnost postrojbi na Dinari, a posebno sigurnost Livanjskog polja.

3. VRO „Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine, a njome su hrvatske snage munjevitom akcijom u vremenu od samo trideset jednog sata oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

4. U vremenu od 4. do 11. lipnja 1995. godine na Dinari je izvedena akcija, „Skok-2” kojom je oslobođen dodatni prostor te pod nadzor stavljeno cijelo Livanjsko polje. Od tog trenutka mogla se nadzirati i Cetinska dolina kao i dio Glamočkog polja te put Glamoč-Bosansko Grahovo.

5. Akcijom „Ljeto-95“ provedenom na prostoru BiH u vremenu od 25. do 30. srpnja 1995. godine oslobođeni su Bosansko Grahovo i Glamoč te šira područja, ukupno oko 1600 km². Srpske postrojbe su time u sjevernoj Dalmaciji dovedene u poluokruženje, sa samo dva moguća izlaska prema BiH. Provedbom ove akcije stvoreni su preduvjeti za oslobađanje Knina, sjeverne Dalmacije i Like.

Za provedbu vojno-redarstvene operacije „Oluja” ustrojene, obučene i opremljene su postrojbe u sljedećim zbornim područjima: ZP Bjelovar, ZP Zagreb, ZP Karlovac, ZP Gospić, ZP Split te specijalne postrojbe MUP-a RH.

Pod navedenim operativnim zapovijedanjem ZP Split nalazile su se i slijedeće hrvatske postrojbe na teritoriju BiH na liniji od Grahova do Kupreških vrata: 81. Gardijska bojna HV, 1. Gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane, 2. Gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane, 3. Gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine.

Postrojbe spomenutih zbornih područja združenim su djelovanjem sprovele veličanstvenu vojno-redarstvenu akciju te za samo 84 sata oslobodili gotovo petinu države, no nažalost svjedoci smo kako se često prešućuje uloga koju je HVO imao kako u „Oluji“ tako i u kasnijim oslobodilačkim akcijama, ali i obrani Hrvatske uopće.

Uloga HVO-a i vodstva Hrvatske Republike Herceg-Bosne u akciji „Oluja“, najpoznatijoj i najvećoj pobjedi Hrvatske vojske, bila je od velikog značaja. HVO je u prethodnim akcijama u zapadnoj Bosni omogućio i u znatnoj mjeri olakšao HV-u da oslobodi okupirana područja u Hrvatskoj – BiH i Hrvatska bile su jedno ratište.

Važno je spomenuti i kako su Hrvati BiH na početku rata zaustavili agresora na južnom pravcu. Već na samom početku rata u BiH, operacijom Lipanjske zore dijelom su spriječeni napadi srpskog agresora na južnu Dalmaciju, a u potpunosti na srednju Dalmaciju što je spasilo Dalmaciju od katastrofe.
Vojna agresija JNA i srpskih formacija na Hrvatsku i BiH prijetila je stvaranjem velike Srbije, a BiH je u toj agresiji bila ujedno i sredstvo i cilj, što je vidljivo iz činjenice da su svi napadi na Hrvatsku, izuzev istočne Hrvatske, izvođeni s teritorija BiH.

Ne možemo propustiti spomenuti ni Maestral, združenu operaciju kojom su zauzeti veći prostori zapadne Bosne, a ovaj udar je Republici Srpskoj otkidao komad po komad teritorija te znatno oslabio moral Srba.

Posljednja u nizu združenih pobjedonosnih operacija HV-a i HVO-a nakon kojih je u potpunosti izmijenjena strateška situacija na prostorima Hrvatske i BiH bila je Operacija Južni potez. Ona je bila logički nastavak mjesec dana ranije izvedene operacije Maestral, a započela je 8. listopada 1995. godine. Tijekom operacije Južni potez zauzeto je područje ukupne površine 800 km², a srpske snage su razbijene i u kaosu se povlače prema Banjoj Luci. No akcija je prekinuta na zahtjev međunarodne zajednice 15. listopada 1995.

Jasno je kako su se HV i HVO zajednički borili protiv agresora, stoga bi barem obljetnica „Oluje“ trebala biti prilika za priznavanje ogromnog doprinosa koji su imali branitelji HVO-a jer je ova akcija kruna višemjesečnog ratovanja na livanjskoj bojišnici kroz koje su jednake žrtve podnijeli i HVO i HV.

„Oluja“ je uistinu veličanstvena i časna pobjeda kojom je oslobođeno strateški važno područje Hrvatske koje je poput žile kucavice povezivalo sjever i jug, ali i spriječen genocid u nastajanju, onaj bihaćki.

Ona je i simbolični znamen kraja rata te ostvarenje dugo sanjanoga sna hrvatskoga naroda. A pobjede treba slaviti, srčano i s ponosom kao onoga dana kada se zavijorio hrvatski stijeg na kninskoj tvrđavi, stoga svim braniteljima zbog kojih kročimo po slobodnoj Domovini, bili oni danas u Kninu, našemu Viru ili negdje drugdje čestitamo ovaj svečani dan te upućujemo svoje molitve za one koji su položili život na oltar Domovine.

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading