Select Page

SKANDALOZNO: Stručna služba SIP-a krivotvorila odluku oko sankcija za izbore u Stocu

SKANDALOZNO: Stručna služba SIP-a krivotvorila odluku oko sankcija za izbore u Stocu

“Da sam ja sudac, sam ne bih donio presudu koja bi potvrdila odluku SIP-a”, rekao je jučer za Večernji list član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Vlado Rogić komentirajući što se dogodilo oko ishoda postupka koji je pred Prizivnim odjelom Suda BiH vođen vezano uz skidanje s lista članova bošnjačke Inicijative za Stolac koji su sudjelovali u nasilju i prekidu izbora u toj općini, zbog čega je protiv njih i podignuta optužnica.

Iako je SIP većinom glasova naložio da se kandidat bošnjačke Inicijative za Stolac za načelnika ove općine Salmir Kaplan, nositelj liste za Općinsko vijeće Demir Mahmutčehajić, koji je i čelnik tamošnjeg SDP-a, te Ahmet Ljubović skinu s liste zbog nasilja i prekida izbora, Sud BiH nije prihvatio utemeljenost obrazloženja.

U međuvremenu je postalo nejasno zašto je Sud odlučio odbiti ovu mjeru, no kada se uspjelo analizirati materijal koji su stručne službe SIP-a poslale Sudu BiH, hrvatski članovi ove institucije bili su u šoku. Krivotvoreni su navodi ili je pak izostavljeno spomenuti da je bošnjački trojac u Stocu optužen i protiv njega uskoro počinje sudski proces o premlaćivanju predsjednika Izbornog povjerenstva Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji je zadobio ozljede opasne za život.

O “profesionalnosti” stručne službe, kojom mentorira predsjednik SIP-a Ahmet Šantić, najbolje govori da su nakon prvih prigovora zbog nasilja u Stocu na dnevni red članovima SIP-a stavili prijavu protiv predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za govor mržnje, a da su posve izbacili bilo kakve prijave protiv Kaplana, Mahmutčehajića i Ljubovića.

vecernji.list

OGLASI

Loading