Select Page

Obilna kiša u potpunosti ugasila požar na Čvrsnici

Obilna kiša u potpunosti ugasila požar na Čvrsnici

Požar na Čvrsnici s kojim se već 12 dana bore mnogobrojne vatrogasne ekipe, dobrovoljna društva i brojne letjelice iz BiH i Hrvatske nakon što je zahvatio površinu oko 500 hektara večeras je ugasila obilna kiša, potvrđeno je za Klix.ba.

Pročelnik HGSS-a stanice Posušje Milan Jukić s terena javlja da je su se izlile obilne količine kiše na požarište i vatrenu stihiju s kojom se bore danima konačno ugasila

“Sa sigurnošću od 99 posto mogu reći da je požar konačno ugašen. Kiša još uvijek pada i kad stane teren ćemo pregledati dronom da budemo u potpunosti sigurni”, kaže Jukić.

Podsjetimo da je požar na Čvrsnici izbio u subotu, 18. srpnja tijekom večernjih sati i najvjerojatnije je uzrokovan udarom groma, jer se vatra pojavila na terenu gdje nikad ljudska noga nije kročila.

“Požar je zahvatio ogromne površine i štete su neprocjenjive, a današnja mjerenja pokazuju da je opožareno između 400 i 500 hektara površine. Još uvijek je teško precizirati jer nismo mogli raditi snimanje gornje Čvrsnice i litica s gornje strane, ali je sigurno više od 400 hektara i pitanje je imali 500 ili više hektara opožarenih”, pojasnio je Jukić.

Jučer su na području Blidinja oko šest sati uzastopce sinkronizirano požar gasili helikopter Oružanih snaga BiH i protupožarni helikopter Mi-8 Ministarstva oružanih snaga susjedne Republike Hrvatske koji nosi dvije tisuće i 200 litara vode i uspjeli zaustaviti širenje požara.

U večernji satima je trebao biti angažiran i helikopter Helikopterskog servisa RS-a ali nije djelovao zbog lošeg vremena i potencijalne kiše, pa je vjetar vatru ponovo rasplamsao i požar premjestio na vrh planne gdje ga je mogla ugasiti samo kiša ili kanader za čije je angažman upućen zahtjev Republici Hrvatskoj.

Na gašenju požara pored pomoći iz zraka, proteklih dana se sa zemlje neumorno borio veliki broj vatrogasnih postrojbi, gorskih službi spašavanja, te planinarskih, šumarskih i dobrovoljnih društava sa šireg područja Bosne i Hercegovine.

Grude online

OGLASI

Loading