Select Page

Obitelj je danas ugrožena vrednota

Obitelj je danas ugrožena vrednota

Prvo i najvažnije čovjekovo životno uporište zasigurno je obitelj. To je mjesto gdje čovjek u potpunoj slobodi i razumijevanju može biti ono što zaista jest. To je i mjesto prvog smijeha i plača, mjesto radovanja i žalosti, ali i mjesto gdje čovjek formira pojmove, izgrađuje stavove i vrijednosti za cijeli život. Kao temeljna jedinica društva, obitelj stvara i uči građane etičkim, kulturnim i odgojnim društvenim krepostima. I zaista, nema većeg središta koji njeguje kulturu života kao što to čini obitelj.

Nažalost, zbog različitih socijalnih, ekonomskih i nemoralnih zbivanja obitelj danas postaje ugrožena vrednota, opterećena raznim negativnim utjecajima. Jedan od uzroka ugroženosti obitelji svakako je ubrzan način života. Mnogi roditelji zbog svoje usmjerenosti na karijeru, novce i poslovne uspjehe zanemaruju obitelj i za nju ostavljaju premalo vremena. Neki u svojoj pretjeranoj borbi za egzistenciju obitelji i nemaju vremena biti s tom istom obitelji. Besparica i ekonomska situacija nerijetko produciraju stres, tjeskobu i depresiju tako da mnoge obitelji u svojoj borbi izgube razborito upravljanje.

Obitelj ugrožava i nedovoljna zakonska zaštita države. Vodeći se logikom profita, država, a katkad i dio privatnog sektora često prisiljava ljude raditi nedjeljom, te tako mnoge majke i očevi umjesto da su sa svojim obiteljima, nedjelju provode na radnim mjestima. Pretrpani rasporedi puni obaveza i utrka s vremenom ponekad obiteljske odnose i susrete reduciraju na obvezu i nešto što je potrebno ugurati u raspored. Time susreti s roditeljima, braćom i sestrama postaju teret, a ne prilika za postizanje jedne više dimenzije ljubavi i mudrosti u obiteljskom životu.

Neke obitelji razaraju poroci pojedinih članova. Ovisnost o alkoholu i kocki je nerijetko put koji jednu obitelj pretvara u razorenu i ugroženu zajednicu ljudi pod istim krovom. Labilnost obiteljskih zajednica, sukobi među članovima obitelji, tragično velik broj pobačaja, neodgovorno roditeljstvo i slične pojave su također pokazatelji o nužnosti revitalizacije obitelji i vrijednosti koje ona sa sobom nosi.
Obitelj zbog svoje biološko-reproduktivne, odgojne, kulturne, moralne ali i gospodarske funkcije treba vratiti u središte života i društva općenito. Ona je kamen temeljac zdravog društva i kao ‘Crkva u malom’ glavni rasadnik kršćanske vjere i evangelizacije.

Stoga, najvažnije mjere koje svi zajedno moramo tražiti i poticati jesu zakonska zaštita obitelji, poticanje pronatalitetne politike, odgovorno roditeljstvo, stimulativni dječji nadoplatci, porezne olakšice, poštovanje majke odgajateljice, otvaranje obiteljskih savjetovališta i centara te mnoge druge mjere koje su usmjerene na ovu najvažniju zajednicu u društvu. Sačuvamo li obitelj, sačuvat ćemo sve drugo. A na osobnoj razini svi možemo puno učiniti..

frama-posusje.com/Bruno Penava

OGLASI

Loading