Select Page

Objavljen plan cijepljenja u FBiH: Prve doze skladište se u Mostaru

Objavljen plan cijepljenja u FBiH: Prve doze skladište se u Mostaru
Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan cijepljenja koji će se u četvrtak naći na Vladi Federacije BiH.

Plan cijepljenja je zasnovan na zakonski reguliranoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja cijepiva te načini kako će se odvijati cijeli proces, doznaje Klix.ba.

Dakle, prema Planu cijepljenja jasno je definirano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska cjepiva do njegove uporabe.

Kako saznajemo vakcine će biti distribuirane svim županijama na principu jednakosti i solidranosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prva cjepiva koje stignu u BiH bit će skladištene u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci koja se očekuje krajem siječnja ili početkom veljače.

U isto vrijeme plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će stizati cjepiva sukcesivno odnosno kako budu pristizale u Bosnu i Hercegovinu, a odakle će biti distribuirana dalje po manjim mjestima. Nadležni trenutno rade na nabavi specijalnih hladnjaka u kojima će se na -80 stupnjeva Celzijusa skladištiti Pfizerova cjepiva.

Kao što je i najavljeno, prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati s načinom skladištenja, čuvanja i uporabe cjepiva.

Federacija BiH, nedavnim usvajanjem proračuna, sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za izravnu nabavu cjepiva, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proces.

U ovaj bh. entitet putem COVAX mehanizma stići će ukupo 800.000 doza cjepiva protiv Covid-19 te pošiljka koja je naručena putem mehanizma EU.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading