Select Page

Objavljen plan cijepljenja u FBiH: Prve doze skladište se u Mostaru

Objavljen plan cijepljenja u FBiH: Prve doze skladište se u Mostaru
Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan cijepljenja koji će se u četvrtak naći na Vladi Federacije BiH.

Plan cijepljenja je zasnovan na zakonski reguliranoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja cijepiva te načini kako će se odvijati cijeli proces, doznaje Klix.ba.

Dakle, prema Planu cijepljenja jasno je definirano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska cjepiva do njegove uporabe.

Kako saznajemo vakcine će biti distribuirane svim županijama na principu jednakosti i solidranosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra – Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prva cjepiva koje stignu u BiH bit će skladištene u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci koja se očekuje krajem siječnja ili početkom veljače.

U isto vrijeme plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će stizati cjepiva sukcesivno odnosno kako budu pristizale u Bosnu i Hercegovinu, a odakle će biti distribuirana dalje po manjim mjestima. Nadležni trenutno rade na nabavi specijalnih hladnjaka u kojima će se na -80 stupnjeva Celzijusa skladištiti Pfizerova cjepiva.

Kao što je i najavljeno, prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije.

Između ostalog u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati s načinom skladištenja, čuvanja i uporabe cjepiva.

Federacija BiH, nedavnim usvajanjem proračuna, sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za izravnu nabavu cjepiva, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proces.

U ovaj bh. entitet putem COVAX mehanizma stići će ukupo 800.000 doza cjepiva protiv Covid-19 te pošiljka koja je naručena putem mehanizma EU.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading