Select Page

Sveučilište u Mostaru upisuje 5774 studenta, najviše mjesta na FPMOZ-u

Sveučilište u Mostaru upisuje 5774 studenta, najviše mjesta na FPMOZ-u

Senat Sveučilišta u Mostaru raspisao je natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, diplomskih i integriranih i diplomskih studija akademske 2021./2022. godine. Prijave za upise studenata u akademsku 2021./2022. godinu na svim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Mostaru počinju 28. lipnja i traju do 10. srpnja.

Budući studenti mogu predati prijavu za razredbeni postupak za upis na sveučilišne preddiplomske studije online, dokumentaciju mogu dostaviti poštom ili predati osobno na sastavnicu, piše Večernji list BiH. 

Što se nudi

Na mrežnim stranicama svih ustrojbenih jedinica mogu se pronaći informacije vezane uz upise i dokumentaciju, dok će natječaj za upis studenata u novu akademsku godinu biti objavljen u novom broju sveučilišnih novina Universitas Mostariensis u četvrtak, 17. lipnja uz izdanje Večernjeg lista BiH.

Od sveukupno 5774 mjesta za preddiplomski i diplomski studij SUM-a, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet prima sveukupno 168 studenata, Ekonomski fakultet 435 novih studenata, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti ima na raspolaganju najviše slobodnih mjesta, njih 1785, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike raspisao je natječaj za 515 brucoša, Fakultet zdravstvenih studija prima 395, Filozofski fakultet 1208, Građevinski 245, Medicinski fakultet 120, Pravni fakultet 633, Akademija likovnih umjetnosti prima 70 polaznika i Farmaceutski fakultet 30 studenata. Ukupno je na preddiplomskom studiju otvoreno 3316 mjesta, na diplomskom 2308 i na integriranom studiju 150 mjesta.

Na većini studija koji se nude na SUM-u upisi se vrše na osnovi uspjeha u srednjoj školi. Studiji na kojima će biti obvezan razredbeni postupak jesu studiji slikarstva, grafike i kiparstva na ALU, studiji edukacijske rehabilitacije i kineziologije na FPMOZ-u, studiji strojarstva, računarstva i elektrotehnike na FSRE, studiji sestrinstva, fizioterapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva i primaljstva na FZS, studij farmacije na Farmaceutskom fakultetu, studij logopedije na FF, studij arhitekture i urbanizma na GF te studiji medicine i dentalne medicine na Medicinskom fakultetu. Na drugim studijima provjera znanja vršit će se samo ako ima zainteresiranih kandidata za upis u statusu redovitih studenata za koje sredstva osigurava Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta. U suprotnom će se moći upisivati na temelju općeg uspjeha iz srednje škole i prosjeka ocjena iz relevantnih predmeta.

Ako je suditi po trendovima, za očekivati je povećan broj studenata na onim studijima gdje studenti vide realnu mogućnost lakšeg zapošljavanja kakvi su prirodni, tehnički i biomedicinski studiji.

Akademski razvoj

Također, na sljedećem upisnom roku očekuje se veći broj studenata iz Hrvatske i inozemstva. Za redovite strane studente raspisano je 1176 mjesta. Bitno je naglasiti da je Sveučilište u Mostaru jedina visokoškolska ustanova u BiH koja održava nastavu na hrvatskom jeziku te na njemu studira oko 15.000 studenata.

– Sveučilište u Mostaru može ponuditi podjednake uvjete i fer kriterije prema svim studentima, neovisno iz kojeg kraja dolaze, kao i jednaku priliku za akademski razvoj, naravno, ako je sam student dovoljno zainteresiran za program koji odabere – poruka je rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zorana Tomića. •

OGLASI

Loading