Select Page

Obljetnicu stradanja Blage Zadre obilježili usponom na Čvrsnicu

Obljetnicu stradanja Blage Zadre obilježili usponom na Čvrsnicu

STAZA: Risovac – Mali Vilinac – Veliki Vilinac – Hajdučka vrata – Vitlenica
Nedjelja, 18. listopada 2015. godine, blagdan sv. Luke.

Prije svega moram istaći da smo ovaj uspon posvetili vukovarskom branitelju, legendi Domovinskoga rata, Blagi Zadri, čiju obljetnicu pogibije obilježavamo na ovaj način. Zahvala planinarima iz planinarskog društva na urednim i markiranim stazama bez čije pomoći ne bismo prešli ovaj put.

blidinje 5

Nakon jutarnje svete Mise u bazilici sv. Nikole Tavelića krenuli smo iz Tomislavgrada automobilom put Blidinja, gdje smo predvidjeli uspon kružnom turom od skijališta Risovac, Janjine plane, preko Malog Vilinca, Velikog Vilinca stigli na Hajdučka Vrata, te nastavili put do Vitlenice. Ova staza je najzanimljivija i najatraktivnija za sve planinare i ljubitelje prirode, ali u ljetnom razdoblju.

blidinje 1

Hajdučka Vrata , nalaze se na istočnom dijelu planine Čvrsnice. To je nesvakidašnji prirodni fenomen neobične ljepote, koji izaziva čuđenje i divljenje. Stoljetni atmosferski utjecaju (vjetrovi, kiše i sunce…) u stijeni su načinili kružni otvor – čarobni prsten promjera okvirno 5 metara. Nažalost, zbog nastavka djelovanja erozije, koja je i napravila Hajdučka vrata, ovo čudo prirode iz dana u dan sve više nestaje. Stoga, u strahu da bi se skoro mogao srušiti, planinari ga sa posebnom čašću i štovanjem pohode, kako bi vidjeli to čudo, te pokušali inicirati djelovanje države da ga zaštiti. Kameni prsten, poznat kao Hajdučka vrata, kaže legenda, bio je mjesto na kojem su se odmetnuti momci ovih krajeva proglašavali hajducima. Kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, oni se zavjetuju da će čuvati družinu i biti njen uzoran član. Nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine, tamo gdje su hajduci mogli biti sigurni od bilo kakvih potjera i progona.

blidinje 3

ISHODIŠTE POHODA

Skijalište Risovac (n/v 1300 m), Mali Vilinac (n/v 1998 m), Veliki Vilinac (n/v 2118 m), Hajdučka Vrata (n/v 2000 m), Vitlenica, asfaltna cesta koja vodi prema Sovićima i Jablanici u naselju Risovac. Ukupna dužina staze 23 km. Aktivno vrijeme hoda 7 h i 48 min, s pauzama 8 h i 44 min. Prosječno smo se kretali 2,7 km/h. Visinska razlika pri usponu 1303 m, a pri spustu 1380 m.

Izvor: www.sarajlije-tg.com/ Luka Krstanović

Blidinje.NET

OGLASI

Loading