Select Page

Obnovljena Ravlića pećina, otvoren Zip line kojim letite 100 km/h – nova turistička atrakcija Hercegovine

Obnovljena Ravlića pećina, otvoren Zip line kojim letite 100 km/h – nova turistička atrakcija Hercegovine

U sklopu Hercegovina Adventure Weeka koji se održava kroz projekt Adriatic Canyoning jučer su u Peć-Mlinima, zaseoku sela Drinovci u općini Grude prezentirani Zip line, osvijetljena Ravlića pećina te penjalište Via Ferrata uz stijene od cca 300 metara. Ekipa Hrvatskog Medijskog Servisa provela je dan u Peć Mlinima odakle donosimo dašak lijepe i netaknute prirode gdje se rijeka Tihaljina isprepleće s masivnim hercegovačkim kršom, prenosi portal hms.ba.

Peć Mlini biser su netaknute prirode u jugozapadnom dijelu općine Grude. Lokalne vlasti prepoznale su ogroman potencijal ovog turističkog odredišta te su kroz projekt Adriatic Canyoning na području Peć Mlini uređene šetnica do izvora rijeke Tihaljine, izgrađen veliki te obnovljen mali drveni most, Ravlića pećina uređena, osvijetljena i zaštićena, postavljen Zip line koji polazi s brda Petnjik iznad Peć Mlina, s dvije sajle u dužini od 600 metara i 400 metara, postavljeno sportsko penjalište u Ravlića pećini te Via Ferrata uz “Cvitanjske stine” u dužini od cca 300 metara.

Najzanimljiviji dio cijelog Avanturističkog parka Peć Mlini je Zip line ukupne dužine 1 kilometar s dvije sajle od 400 i 600 metara.

Pripadnici grudskog GSS-a prošli su posebnu obuku te su postali vodiči u adrenalinskom parku. Mladen i Željko Alerić, koji su odrasli u blizini Peć Mlina, ispričali su reporteru HMS-a kako su obišli cijelo područje, a da je na njih ipak najsnažniji dojam ostavio Zip line. Govore kako najveća brzina tijekom spuštanja može biti od 80 do 100 km/h, ali da se pri završetku spusta brzina smanji na svega 5-6 km/h.

Posebno fascinantno zdanje je Ravlića Pećina koja se nalazi svega nekoliko stotina metara od izvora rijeke Tihaljine. Pećina je osvijetljena s uređenim stazama, a arheološka istraživanja govore da život u njoj seže i 3700 godina prije Krista. Vodiči su za Hrvatski Medijski Servis kazali da je u Ravlića Pećini doista specifična akustika te će u budućnosti pokušati organizirati koncerte što bi bio pun pogodak za ljubitelje dobroga zvuka. Pećina je također posebna i po tome što se unutar nje nalazi penjalište.

U blizini izvora Rijeke Tihaljine nalazi se penjalište Via Ferrata sa stijenama visine od približno 300 metara. Takav sadržaj posebno je privlačan za ljubitelje alpinizma što će dodatno upotpuniti atraktivnost ovoga turističkog odredišta.

Iz Adrenalinskog parka Peć Mlini za HMS su kazali kako su zadovoljni implementiranim projektom te se nadaju da će privući brojne turiste iz Hercegovine, ali da se nadaju dolasku gostiju koji se odmaraju na Makarskoj rivijeri, kao i zaljubljenicima u prirodu svih formata.

Predsjednik turističkog klastera „Hercegovina“ Stjepan Primorac za Hrvatski Medijski Servis je rekao kako će lokalitet Peć Mlini mnogo doprinijeti poboljšanju turističke ponude u Hercegovini.

„Moram zahvaliti Gradu Širokom Brijegu i Općini Grude koji su bili nositelji ovog projekta Adriatic Canyoning. Dobili smo znatna sredstva za uređenje Borka i Peć Mlina. Danas u Peć Mlinima po prvi put javnosti prezentiramo uređenu i osvijetljenu Ravlića Pećinu koja postaje zanimljiva za posjetitelje. Najveća atrakcija za ljubitelje prirode i avanturiste je Zip line u duljini od 1000 metara što ga svrstava u najduže u regiji. Ostaje nam da dobar resurs pretvorimo u brand kroz promidžbene aktivnosti te da u iduću sezonu uđemo kao top destinacija za masovnije posjete“, rekao je Primorac.

Inače, Projekt „ADRIATIC CANYONING – Adriatic Canyons Adventure Tours“ financiran je iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020., u sklopu njegove treće prioritetne osi „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”. Ukupna vrijednost mu je 1.879.251,32 EUR, od čega je sufinanciranje iz EU sredstava 1.597.363,59 EUR odnosno 85%. Projekt koji se provodi na teritoriju tri države s provedbom je počeo 1. srpnja, a trajat će 30 mjeseci, odnosno do 31. prosinca 2019. godine.

grdue-online.info

OGLASI

Loading