Select Page

U zapadnoj Hercegovini započinju “Dani europskog nasljeđa 2019.”

U zapadnoj Hercegovini započinju “Dani europskog nasljeđa 2019.”

Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i športa, „Dani europskog naslijeđa 2019.“ bit će organizirana u zapadnoj Hercegovini, 2. i 3. listopada. Ove godine moto manifestacije je „Umjetnost i zabava“.

Kroz dvodnevni program sudionici će obići gradove Široki Brijeg i Ljubuški te Općine Posušje i Grude pri čemu će posjetiti brojne spomenike kulture. Prvoga dana predviđen je obilazak povijesno kulturnih lokacija u Širokom Brijegu, Posušju i Grudama, dok je drugi dan predviđen obilazak lokaliteta grada Ljubuškog gdje će biti održan i okrugli stol na temu kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine. Svečano zatvaranje manifestacije će se održati u Ljubuškom 3. listopada u 20 sati u hotelu Bigeste gdje će biti i održana svečana dodjela povelja.

Sredstvima Državnog ureda za Hrvate izvan RH restaurirana je starokršćanksa bazilika na Gracu

„Dani europskog nasljeđa je manifestacija koja se organizira od 1991. godine u europskim zemljama, a koju je utemeljilo je Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Iako je Federalno ministarstvo kulture i športa održava po 23. put, ovo je prvi put da je obuhvatila područje zapadne Hercegovine. „Činjenica je da zapadna Hercegovina ima puno toga što je naše kulturno naslijeđe, materijalno i nematerijalno . Ovom manifestacijom ćemo predstaviti sve te vrijednosti kojima raspolažu općine i gradovi u ovoj županiji na jedan dobar način. Pokušat ćemo kroz okrugli stol, izlaganja koja će imati eminentni stručnjaci s područja kulturno – povijesne baštine u zapadnoj Hercegovini iznaći moguća rješenja kako bi svu tu kulturnu i povijesnu baštini očuvali od zaborava, a spomenike primjereno zaštitili“, kazala je federalna ministrica kulture i športa Zora Dujmović u Posušju na predstavljanju programa manifestacije.

Cijeli program se nalazi na letku ispod.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading