Select Page

Obrana Radončića ulaže žalbu, politička odluka 
o koaliciji SBB i SDA idućih dana. Sve je moguće

Obrana Radončića ulaže žalbu, politička odluka 
o koaliciji SBB i SDA idućih dana. Sve je moguće

Malo prije isteka zakonskog roka Sud Bosne i Hercegovine objavio je jučer da je prihvatio zahtjev državnog Tužiteljstva i odredio jednomjesečni pritvor čelniku Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudinu Radončiću, piše Večernji list BiH.

Međunarodna pomoć

Odluku po kojoj bi Radončić trebao ostati u pritvoru do 25. veljače, Sud je donio zbog postojanja osnovane sumnje da bi on na slobodi mogao utjecati na svjedoke ili počiniti novo kazneno djelo. Njegovi odvjetnici nisu bili iznenađeni ovakvom odlukom.

– Iskreno govoreći, mi smo i očekivali takvu odluku s obzirom na okolnosti koje su pratile slučaj i njegovu političku motiviranost. Izjavit ćemo žalbu i sačekati odluku drugostupanjskog suda, a onda dalje poduzimati sve ono što nam je zakon predvidio i omogućio, kazao je odvjetnik Dragan Barbarić.

Odvjetnica Vasvija Vidović, koja također zastupa Radončića, ima ozbiljne zamjerke i na ponašanje sutkinje Tatjane Kosović koja je dopustila da se na ročištu za određivanje pritvora pet sati iščitavaju prijepisi prisluškivanih razgovora.

– Pored toga što je obrana tražila izuzeće postupajućeg tužitelja Bože Mihailovića iz vrlo ozbiljnih razloga, i pored toga što su u sudnici sjedila još trojica tužitelja, sutkinja je odlučila nastaviti rad s tim tužiteljem, umjesto da prekine raspravu, što je bila dužna. Zahtjev obrane je jednostavno ignoriran. Sva komunikacija koja je pročitana, a koju su vodili Radončić i Izetbegović, ima politički sadržaj. Malo toga ili gotovo nimalo se ne odnosi na spornu svjedokinju Azru Sarić, upozorila je Vidović.

Obrana je na ročištu za određivanje pritvora mogla tražiti da sjednica bude zatvorena, ali Vidović kaže kako to nisu uradili, jer je u interesu upravo obrane i Radončića da javnost čuje što su dokazi Tužiteljstva BiH.

– Mogli smo to tražiti, ali ovako je u interesu obrane da javnost čuje da se ti prisluškivani razgovori odnose na politička zbivanja, a nikako na svjedokinju Sarić, pojasnila je Vidović.

Sljedeći potez obrane je ulaganje žalbe, a onda vjerojatno i priziv Ustavnom sudu BiH. 
- Ako žalbeno vijeće odbije žalbu, jer mi imamo informaciju da se u ovom sudu apsolutno kontrolira postupak i da to izlazi iznad institucionalne nadležnosti pojedinaca u Sudu, pisat ćemo žalbu Ustavnom sudu BiH, kao što smo uradili u slučaju “Šahman”. Obratit ćemo se svim meritornim međunarodnim institucijama i pravnim organizacijama, ustvrdila je Vidović.

Činjenica da Radončić ostaje u pritvoru imat će i ozbiljne političke posljedice. Dopredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je još ranije najavio da će biti teško sačuvati koaliciju SDA-SBB bez Radončićeve energije, što je u javnosti protumačeno kao prijetnja izlaskom iz koalicije. Predsjedništvo SBB-a odmah nakon što je objavljena odluka o jednomjesečnom pritvoru za Radončića održalo je izvanrednu sjednicu na kojoj su odlučivali o daljnjim koracima ove stranke.

Ogorčeni su odlukom da njihov predsjednik ostane u pritvoru 30 dana. Ipak, nikakve odluke o sudbini koalicije sa SDA nisu donesene. Dopredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je kazao da u ovoj zemlji djeluje pravosudna mafija koja u trenutku kada BiH treba predati zahtjev za članstvo u EU pokušava destabilizirati bošnjački politički faktor.
 – Istina i pravda su na našoj strani, kazao je Đonlagić nakon sjednice.
Naglasio je da je u demokratskim zemljama sasvim normalno komentirati rad pravosudnih institucija. Što se tiče imena osoba koje pokušavaju destabilizirati, kazao je da su navodi medija točni, odnosno imena koja se spominju.

SDA bez komentara

Na pitanje ostaje li SBB u koaliciji sa SDA, odgovorio je da je sve moguće.

-Jutro je pametnije od noći. Sve je otvoreno. Donijet ćemo odluku ovih dana. Ovo je udar na SBB koji je dao doprinos stabilizaciji, kazao je Đonlagić.

Dužnosnici SDA jučer su izbjegavali komentirati novonastalu situaciju, kao i budućnost vladajuće koalicije na svim razinama.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading