Select Page

Očekivanja za BiH: Porast ekonomije od tri posto

Očekivanja za BiH: Porast ekonomije od tri posto

Direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Europe Ellen Goldstein izjavila je u intervjuu za “Avaz” da je BiH posljednjih mjeseci napravila veliki napredak kod poticanja ekonomskog rasta te pravljenja ambijenta za povećanje gospodarskih aktivnosti.

Goldstein, koja je povodom 20. godišnjice suradnje Svjetske banke i BiH boravila u višednevnoj posjeti našoj državi, gdje je razgovarala s čelnicima BiH, rekla je za “Avaz” da vidi porast u javnim investicijama, zatim povećan broj novih radnih mjesta te redukciju visoke stope nezaposlenosti.

”Vidimo neke aktivnosti na dugoročnim investicijama. Ali, ono što je važnije, vidimo investicije u privatnom sektoru. Kada govorimo o tome što se treba uraditi u sljedećem razdoblju da bi BiH postigla velike ciljeve, to je ubrzanje rasta, otvaranje radnih mjesta, posebno za mlade ljude, te napredovanje na putu ka EU”, istaknula je Goldstein.

Upitana kako ocjenjuje ekonomske i fiskalne parametre u FBiH u posljednjih nekoliko mjeseci, rekla je da su očekivanja za 2016. da ekonomija raste tri posto.

”Najvažnije je da se ovaj rast potakne investicijskim aktivnostima, dakle domaćim i stranim. Znam da javnost ne smatra da je to dovoljno, ali je sigurno početak pozitivnih trendova. Ako se ovako nastavi napredak će se osjetiti”, rekla je ona.

ABC portal

OGLASI

Loading