Select Page

HERAG povezao ugostitelje i turističke djelatnike iz Zapadne Hercegovine i Crne Gore

HERAG povezao ugostitelje i turističke djelatnike iz Zapadne Hercegovine i Crne Gore

Zahvaljujući Razvojnoj agenciji ŽZH–HERAG i projektu prekogranične suradnje 20-etak ugostitelja, turističkih vodiča i djelatnika u turizmu iz Zapadne Hercegovine i Crne Goreprisustvovalo je trodnevnoj edukativnoj radionici održanoj 29.05. do 01.06.2016 godine u selu Klinci na poluotoku Luštici u Crnoj Gori.

Radionica kojom se kroz razmjenu iskustava i program posjete domaćinstvima koji su razvili male turističke biznise željelo postići pružanje bolje usluge turistima i ojačati prekograničnu suradnju između ove dvije zemlje u ruralnom turizmu.Prvi dan radionice bio je fokusiran na prezentaciju maslinarstva i proizvodnji maslinovog ulja, organsku i tradicionalnu proizvodnju kao glavni potencijal za ekonomski rast područja. Sudionici radionice su boravili u Klinci Village Resort na Luštici, koji je jedan od primjera uspješnog razvoja malog turističkog biznisa.

herag-060716

Vlasnik Bogdan Kaluđerović je porijeklom iz tog sela i počeo je renovirati objekte prije osam godina sa idejom da razvije agroturizam, a danas su Klinci u procesu registracije za prvi difuzni hotel u Crnoj Gori. U fokusu drugog dana bilo je pomorstvo i upoznavanje pomorske tradicije. Sudionici radionice su tako obišli obitelji znamenitih pomoraca, zatim Žanjički manastir, Plavu špilju, tvrđave Arzu i Mamulu , te mnogobrojne crkve Luštice. Posljednji dan treninga je bio rezerviran za degustaciju domaćih proizvoda, kao i prezentaciju folklora Boke i Crne Gore. Inače, radionica je organizirana u okviru prekograničnog projekta pod nazivom Tematske rute Srednjovjekovne Hercegove zemlje TEMA SREDNJI VIJEK. Radi se o projektu kojeg financira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje BiH– Crna Gora 2007 – 2013. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 EUR. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ŽZH –HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma – CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški (BiH), Turistička zajednica ŽZH (BiH), Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa “Radimlja“ (BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MRT (Crna Gora). Cilj projekta je uspostaviti novi prekogranični turistički proizvod zasnovan na povijesti i kulturnoj baštini regije, kao i kvalitetan domaći proizvodi i usluge. Projekt će trajati još godinu i pol, a sljedeći susret, odnosno radionica bit će organizirana u BiH dogodine.

abcportal.info

OGLASI

Loading