Select Page

Od danas niže cijene goriva širom Federacije BiH, od 0,05 do 0,15 KM po litru

Od danas niže cijene goriva širom Federacije BiH, od 0,05 do 0,15 KM po litru

Federalno ministarstvo trgovine primilo je jučer do 12 sati više od 200 obavijesti o promjeni cijena naftnih derivata i sve obavijesti se odnose na sniženje cijena za 0,05-0,15 KM po litru, potvrđeno je za Klix.ba.

“Ove obavijesti i dalje pristižu u ministarstvo i moguće ih je elektronski dostavljati u web aplikaciju Federalnog ministarstva trgovine do 23:59 sati, s tim da iste stupaju na snagu odmah od ponoći”, naveli su iz ministarstva.

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH iz 2018. godine, Federalno ministarstvo trgovine redovno održava sastanke s udruženjima distributera naftnih derivata i predstavnicima Naftnog komiteta BiH te s navedenim predstavnicima ministarstvo ima kontinuiranu komunikaciju koja je dodatno intenzivirana ove sedmice.

“U navedenoj komunikaciji se analizira situacija na tržištu derivata u cilju osiguranja ekonomski opravdane marže sadržane u maloprodajnoj cijeni. Činjenica je da je zbog pandemije koronavirusa u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće, a pandemija je uzrokovala globalni pad ekonomskih aktivnosti i pad cijene sirove nafte na svim svjetskim berzama i u konačnici i pad rafinerijskih cijena u regionu”, kazali su iz resornog ministarstva. 

Kako smo već naveli, jučer do podne je pristiglo više od 200 obavijesti o promjeni cijena, tokom dana se očekuje još veći broj istih zahtjeva.

“Ovim će se konkretizovati viši stupanj odgovornosti distributera u pogledu formiranja cijena čija bi visina realno trebala biti ispod 2 KM po litru derivata. Napominjemo da je na velikom broju benzinskih pumpi u Federaciji BiH maloprodajna cijena znatno niža od cijena tih derivata u zemljama u regionu (1,71-1,91 KM po litru)”, dodali su.

Ukoliko želite saznati točne cijene na svim benzinskim pumpama u FBiH, to možete učiniti putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH OIL INFO” koja je dostupna na platformi Google Play Storea.

Mobilna aplikacija svim građanima pruža pravovremenu informaciju o cijenama goriva na svim benzinskim pumpama u FBiH, poredanim od najniže do najviše cijene.

OGLASI

Loading