Select Page

OD POSEBNOG IZDANJA DO VEČERNJAKA BIH:Danas im je 56. rođendan!

OD POSEBNOG IZDANJA DO VEČERNJAKA BIH:Danas im je 56. rođendan!

Navijati za Dinamo i čitati Večernjak bili su vidljivi simboli hrvatstva u bivšoj Jugoslaviji, osobito u BiH. Stoga je zagrebačka redakcija kroz protekla desetljeća bila naglašeno sklona praćenju tema iz BiH.

Kako se povećavalo zanimanje za te teme, tako se povećavao broj stranica, a danas je Večernji list BiH samostalno izdanje, sa svojom redakcijom. Večernjak je, bilježeći događaje, zapravo (p)ostao najveći evidentičar povijesti duge 56 godina. A svi mi koji smo bar u pojedinim fazama pratili njegov put ponosni smo na povijest Večernjaka.
Večernji list, koji je 1. srpnja 1959. nastao spajanjem Narodnog lista (1945.) i Večernjeg vjesnika (1957.), imao je u početku samo dva izdanja. Početkom veljače 1970. startala su četiri regionalna izdanja, među kojima jedno zajedničko za BiH i Dalmaciju. Godinu dana poslije iz tog zajedničkog izdanja izdvaja se BiH (11. siječnja 1971.). Desetljeće poslije (14. prosinca 1981.) bh. izdanje dijeli se na hercegovačko i izdanje za Bosansku krajinu. Prosječna prodaja bila je 19.018 primjeraka. Tada već Večernjak ima 16 izdanja (dva zagrebačka i 14 regionalnih).

S početkom rata Večernjak je imao samo jednu stranicu za BiH. Prodavao se na malom području. Postupno povećavajući broj stranica, vraćao je i svoje čitatelje. Veliki iskorak učinjen je 12. studenoga 2001. Od tada redakcija u BiH samostalno proizvodi novine. Iz baznog izdanja uzima samo one sadržaje koji bi mogli zanimati i čitatelje u BiH. Danas je Večernjak, uz Dnevni avaz, najutjecajniji tiskovni medij u BiH.

Večernjakov pečat

“Večernjakov pečat” već je godinama prepoznatljiv brend u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Postao je svojevrsni “europski Oscar” na kojemu se dodjeljuju nagrade osobama u BiH, regiji, Europi i svijetu. Tradicionalno, potkraj ožujka održava se u Mostaru. Njemu nazoče sve najvažnije osobe iz društvenog, političkog, diplomatskog života, predsjednici država, premijeri, ministri, glumci, sportaši, humanitarci, obični građani…

Nagrade na Pečatu dobivali su mnogi poznati. Među ostalima i dvojica papa, Benedikt XVI. i Franjo, američki predsjednik Bill Clinton, hollywoodska glumica Angelina Jolie, nekadašnja šefica protokola američkog predsjednika Capricia Penavic, državni tajnik Vatikana Pietro Parolin i mnogi drugi.

Na Pečatu se pjeva isključivo uživo. Popularne pjevače uz veliki zbor pratili su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te mostarski, dubrovački, novosadski i europski simfonijski orkestri.

Ove godine pjevao je Toto Cutugno, a prije njega njegov talijanski kolega, velika zvijezda Piero Mazzocchetti. Pečat tradicionalno izravno prenosi BHRT, a posljednjih godina i HRT.

vecernji.ba

OGLASI

Loading