Select Page

Nekada više osnovaca u školi nego sada Zavelimljana u cijelom kraju

Nekada više osnovaca u školi nego sada Zavelimljana u cijelom kraju

Jedan od jako raseljenih posuških krajeva je i Zavelim, podno visokog istoimenog brda (1347 metara n/v). Tu je nekada živjelo preko petsto Zavelimljana koji su se počeli raseljavati daleke 1960. godine u cijeli svijet.

Kuće su nicale s nakanom da će se ipak vraćati u svoj kraj. No, ništa se bitno nije promijenilo. Najteže je što dugo, od 1988.godine, ne radi osnovna škola koja je nekada imala oko 70 osnovaca. No, velike kuće su nicale kao “karingtonke” ali su uglavnom prazne. To nam je potvrdio predsjednik MZ Nediljko Pušić koji je za Večernjak iznio nekoliko zanimljivih podataka i nekim planovima za oživljavanje Zavelima.

– Tu je sada samo 25 obitelji a tek je poneka s više članova, kao što je u obitelji Budić. Na broju je 60-tak Zavelimljana a redovito se obitelji gase. Stariji odlaze u staračke domove iako bi voljeli ostati na selu, tvrdi Pušić.

Često se na selima spominju škole jer ako rade ima i nade da će kraj živjeti i rasti broj mještana. Zavelimska škola se potpuno urušila i nekoliko puta je pokrenuta akcija obnove ali bez uspjeha. Konačno je došlo vrijeme da sve krene na bolje.

MZ.NediP_pec.BIH

– Preko MZ tražili smo sredstava za obnovu škole ali je sve išlo jako teško. No, ovih smo dana dobilo obećanja od općinskih i županijskih vlasti kako će se krenuti u obnovu a potom i rad u objektu s pomoću naših mješatana. Obnovljena đkola bi mogla poslužiti za rad ureda MZ i tako ostati na toj lokaciji, ističe predsjednik MZ s nadom kako će se poneke obitelji vratiti a u školu krenuti i manji broj školaraca.

Bolno je u tom kraju što je sve više starijih koji moraju u domove starijih. Tako je ovih dana i starica Anša Taandara završila u domu starijih koju je kčerka Zoara čuvala punih 20 godina napustivši Austriju.. No, zdravstveno stanje starice Anđe se pogoršalo a tako i još jednog broja starijih osoba.

-Imamo jako puno velikih kuća u koje se puno ulagalo. Neke su prilagodne i za dom staraca. Pokrenut ćemo i tu akciju u selu kako bi stare osobe ovoga kraja mogle ostati u svom selu, naglasio je predsjednik MZ Zavelim.

VL/PC

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading