Select Page

ODGOVOR IVANA ŠUŠNJARA BH. MEDIJIMA: DIPLOMATSKA PUTOVNICA KAO PODMETAČ ZA MIŠ

ODGOVOR IVANA ŠUŠNJARA BH. MEDIJIMA: DIPLOMATSKA PUTOVNICA KAO PODMETAČ ZA MIŠ

Nakon različitih informacija koje su protekle sedmice strujale u javnosti, oglasio se Ivan Šušnjar i uputio bh. medijima demantij kako bi, po njegovim riječima, razriješio zabludu koja se pojavila vezana za njegov status konzula u SAD-u

Demantij prenosimo u cjelosti:

Ne koristim diplomatsku putovnicu, niti mogu sve da hoću, budući da je takva putovnica u kojoj nema diplomatske vize bezvrijedna i nevažeća.

MVP zna da je moju putovnicu poslao u US Embassy. Otkud MVP-u informacija da je putovnica kod mene? Ako u MVP tvrde da je putovnica kod mene zašto mi ne pošalju dopis da ju vratim nego sa mnom komuniciraju preko medija?

Ambasada nikad ne iznosi javno podatke o tome kako je i kome uskratila vizu nego o tome isključivo informiraju mene. Barem je meni tako kazao američki konzul u BIH. Zašto Ured za informiranje te ambasade ne poštuje naputke nadređenog im konzula, ne znam.

Dvoje diplomata iz bošnjačke kvote odbijeni su prošlih mjeseci na mjesta ambasadora pri NATO-u. Znate li kako se ti diplomati zovu i zašto su odbijeni? Istražujete li gdje su im putovnice? Tu informaciju nećete čuti jer se MVP drži Poslovnika koji imenovanje i odbijanje agremana tretira kao službenu tajnu. Osim kada je kandidat netko tko nije podoban dominantnom unitarnom narativu političkog Sarajeva.

NASJEDANJE NA PODVALE BAKIRA ALISPAHIĆA

Većina navoda iz vašeg teksta prefabricirano je od medijske hajke protiv mene koju vodi Patria.ba. Žao mi je što ste se kao ugledan portal pali pod propagandu čovjeka koji je na američkoj crnoj listi.

Prema pisanju BH Dana, upravo je Bakir Alispahić, vlasnik Patria.ba, ratni šef AID-a i današnji član DF-a, taj koji je bespravno koristio važeću diplomatsku putovnicu. Bakir Alispahić je osim toga oštetio državni proračun kada je vozilo u vlasništvu MVP-a uknjižio na vlastitu tvrtku.

Na američku crnu listu dospio je nakon diplomatskog skandala izdavanja BH putovnice samom Osama Bin Ladenu. O svemtu tome BH Dani su iscrpno pisali.

Sramoćenje države svjetskim teroristom, bespravno korištenje putovnice, oštećenje proračuna, sve što imputira drugima kako diplomatske skandale kako bi relativizirao sebe, sve to počinio je upravo on. Bakir Alispahić.

OPTUŽEN NA SUDU. JE LI OSLOBOĐEN NE ZNAMO…

U tekstu se potom navodi kako sam bio optužen zbog slanja mailova Nerkezu Arifhodžiću. Vaš medij, koji je pratio cijeli slučaj nikada nije objavio i da sam oslobođen, iako ste uredno dobili tu informaciju. Niste objavili niti da je tijekom suđenja potvrđeno Arifhodžićevo lažno izjašnjavanje s čime je upoznato i Tužiteljstvo. To je ključni dokaz za pokretanje krivičnog postupka protiv njega.

Arifhodžić i Komšić još nisu optuženi. Država je na taj namješteni postupak potrošila preko 50.000KM. No ministrica Pendeš je optužena. Za mnogo manji iznos i za daleko teže dokazivo djelo koje joj se stavlja na teret.

Podnošenje aplikacije za konzulsko mjesto odgađao sam upravo zbog suđenja u slučaju Nerkez Arifhodžić. U MVP to jako dobro znaju, no opet plasiraju informacije kako se nisam javljao mjesecima.

Državi sam tako uštedio gotovo tri godišnja iznosa Suljagićeva bijelog kruha. Suljagić još uvijek nije optužen zbog javnog linča koji je radio na službenom radnom mjestu. Privatnu tužbu koju mu moj odvjetnik šalje izbjegava preuzeti. Umjesto kazne, i tužbe, država mu daje dodatne novce građana BIH.

Nakon poziva na linč koji je proveden na mene od strane istog tog Suljagića i “skupine uglednika” od takvih radikalnih pojedinaca iz USA, porijeklom iz BIH, takvih kojima je Bin Laden moralni uzor, tjednima sam primao prijetnje o čemu sam informirao i US Embassy. Začudo, nitko me iz te kuće nije kontaktirao. Iako se ti ljudi kreću među US građanima. Pitanje je, je li to pismo uopće došlo do njih ili ga je neki drugi “Zijo” zaustavio?

LAŽNO SE PREDSTAVLJAO?

U tekstu navodite da sam se u SAD-u predstavljao kao generalni konzul no da MVP ne može potvrditi kako sam ja uopće bio tamo. Kako znate kako sam se predstavljao ako istovremeno tvrdite da nemate potvrdu jesam li uopće bio tamo?

U Washington sam pozvan kao netko tko je imenovan od strane države BIH na to mjesto. Kongres i St. Department često na takve događaje zovu ljude koji bi trebali biti novi diplomati u toj zemlji. Kao takav sam tamo i otišao. Ne kao netko tko je stupio na dužnost. Kao takav sam tamo i govorio. Budući da nisam preuzeo diplomatsku dužnost, dakle još uvijek sam privatna osoba, nisam dužan pitati MVP za naputke kako govoriti pred ljudima koji su me pozvali da s njima razgovaram. Isti onaj MVP koji me mjesecima nastoji spriječiti od preuzimanja funkcije. Je li MVP dao naputke drugima što trebaju govoriti ili samo ja trebam doći po naputke? Od kada to MVP donosi naputke što treba govoriti ako je vanjska politika pod direktnom direktivom Predsjedništva kao i cijelo MVP koji služi kao podrška provođenju politike Predsjedništva BIH?

KAKO JE UOPĆE SMIO OTIĆI TAMO?

Iz teksta je očit gnjev autora što sam uopće bio na National Prayer Breakfastu te to naziva skandalom iako sam od gospode is USA dobio uredan poziv. Ako to nije gospodi u USA skandal, ne znam zašto je vašem novinaru.

Poziv koji sam dobio od US Kongresa “slučajno je zagubljen” u prostorijama MVP-a. “Nije nikada ni stigao”. Svi ostali uzvanici su ga dobili na ruke. Tek sam naknadnim pozivom iz Washingtona informiran da sam pozvan, da mi je poziv već trebao biti uručen, da su me sigurnosne službe provjerile te da će im biti čast ako dođem na doručak na kojem će biti i sam predsjednik Obama.

TKO TO SRAMOTI Z DRŽAVU?

Ako smo u ovoj zemlji svi isti u pravima i obvezama i ako tajništvo MVP-a radi profesionalno svoj posao kako to da se baš moj poziv zagubi? Kako o mom imenovanju saznaju neki povlašteni građani BIH prije mene, vikendom, na nekakvoj vikendici? Građani koji uopće nisu dio strukture MVP. Recimo ugledni Slavo Kukić. Ili njegov drug, ugledni Amer Bahtijar. Jesu li država BIH i MVP spali na razinu vikendice? Vikendice “nezavisnog intelektualca” plaćene podrškom Alijansama i Platformama. Postoji li itko u Sarajevu kog ovo što iznosim iti malo užasava ili je moj politički stav argument da država to smije raditi svojim građanima “krive” političke profilacije?

Je li to taj patriotizam o kojem nas podučava metropola? Je li to ta Jednakost o kojoj nam govori Ustav?

Javno slavljenje poništene odluke najviše institucije države je patriotizam? Javna razočaranost nakon apliciranja za EU samo zato jer je aplikaciju predao “njihov” a ne “naš” je patriotizam?

Tekst o meni na vašem portalu stajao je tri sata, dok je vijest o prvom koraku ka EU, koji je potpisao predsjedatelj Predsjedništva BIH, stajala tek pola sata. Iako cijenim što me u Sarajevu smatrate šest puta važnijim od Europske unije, molim vas da ovaj tekst, držite maksimalno pola sata na naslovnici jer mislim da stvarno nisam važniji od Europske unije.

Ivan Šušnjar
zabranjeni generalni konzul BIH u Chicagu

 

OGLASI

Loading