Select Page

Odlazak legendarnog Jamesa Bonda: U 91. godini života umro slavni glumac Sean Connery

Odlazak legendarnog Jamesa Bonda: U 91. godini života umro slavni glumac Sean Connery

Škotski glumac Sir Sean Connery, najpoznatiji po svojim ulogama James Bonda, umro je u dobi od 90 godina u svom domu na Bahamima. Connery je umro u snu, te je bio bolestan neko vrijeme, kazao je njegov sin Jason.  

Iako je osim Jamesa Bonda snimio i druge poznate filmove, ostat će najviše zapamćen po svojim ulogama agenta 007.

Tijekom svoje glumačke karijere Connery je osvojio brojne nagrade, među kojima su Oscar iz 1988. godine i to za najboljeg sporednog glumca u filmu “Nedodirljivi”, dvije nagrade BAFTA i tri Zlatna globusa. Godine 2000. britanska kraljica proglasila ga je vitezom. Glumačku karijeru započeo je 1951. godine u kazalištu.

Oscarom ovjenčani glumac, vitez i legenda Hollywooda kao dijete je spavao u ladici ormara, jer su njegova majka Effie, koja je bila čistačica i tata Joseph, vozač kamiona, bili previše siromašni da mu kupe krevet.

Connery, koji je rođen u škotskom Edinburghu, je od najranijeg djetinjstva morao raditi da bi poboljšao svoj život. U dobi od devet godina dobio je prvi posao i počeo razvoziti mlijeko, dok je navečer radio kao pomoćnik kod mesara. Sa 13 je napustio školu kako bi radio puno radno vrijeme kao mljekar, prije no što je sa 16 otišao u vojsku. 

Presudna uloga

Nakon što je dobio čir na želucu vratio se u Škotsku i bavio se širokom lepezom poslova – od laštenja lijesova do golog modela za slikare na umjetničkoj akademiji u Edinburghu. Počeo se baviti bodybuildingom te se zbog svog izgleda prijavio na natjecanje Mr. Universe.

To mu je otvorilo vrata filma, te je 1955. dobio malu ulogu u filmu “Lilacs In The Spring”. No, trebalo je proći još tri godine prije no što mu se pružila prava prilika. Bio je to film “Another Time” gdje je glumio uz seks-bombu Lanu Turner. Godina 1962. bila je presudna u njegovoj glumačkoj karijeri. Postao je tajni agent James Bond u filmu “Dr. No” i ušao u povijest.

Glumio je u ukupno sedam filmova o Jamesu Bondu – “Dr. No” iz 1962., “From Russia With Love” (1963.), “Goldfinger” (1964.), “Thunderball” (1965.), “You Only Live Twice” (1967.), “Diamonds Are Forever” (1971.) i ponovo u “Never Say Never Again” 1983. godine. Njemu najdraži bio je “From Russia With Love”.

Glumio je i u Hitchcockovim filmovima te je 2006. dobio nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta.

Posljednji film “The League Of Extraordinary Gentlemen” snimio je 2003. i usprkos stalnim govorkanjima kako se vraća na filmska platna otkrio je kako je malo vjerojatno da ćemo ga više ikada gledati.  2006. je otišao u mirovinu i više se nije bavio glumom, ali je radio kao redatelj te je davao glas u animiranim filmovima. 

Dva braka

Godine 1962. oženio je australsku glumicu Diane Cilento s kojom je godinu dana kasnije dobio i sina Jasona. Bračna sreća potrajala je devet godina, a kasnije ga je Diane optužila da ju je u braku tukao.

On je to zanijekao iako je u nekoliko intervjua potvrdio kako je “sasvim u redu ošamariti ženu koja je histerična, provocira, urla i ponaša se kao kučka”. S drugom suprugom, francuskom slikaricom Micheline Roquebrune koja je godinu dana starija od njega, oženio se 1975.

– Kad sam upoznala Seana, znala sam da uzimam cijeli paket. Svi su ga željeli i morala sam to prihvatiti i razumjeti – rekla je Micheline koju je s glumcem spojila strast prema golfu. Upoznali su se u Maroku na jednom golf-turniru i oženili u tajnosti u Casablanci.

– Što bi još muškarac mogao poželjeti nego ženu koja ne samo da razumije golf, već ga i ohrabruje da igra – rekao je Sean nakon ženidbe.

Jutarnji. Hr

OGLASI

Loading