Select Page

ODLUKA U NJEMAČKOJ: I hrvatskim državljanima nakon 6 mjeseci socijalna pomoć ako ne nađu posao

ODLUKA U NJEMAČKOJ: I hrvatskim državljanima nakon 6 mjeseci socijalna pomoć ako ne nađu posao

 

Njemački mediji su tijekom vikenda kritizirali odluku Saveznog socijalnog suda (BSG) po kojoj useljenici iz zemalja EU-a nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj stječu pravo na socijalnu pomoć, strahujući od novog opterećenja za blagajne općina i gradova koje su već na rubu stečaja zbog velikog broja izbjeglica.

‘Nečujno i daleko od javnosti BSG je nezaposlenim useljenicima iz siromašnih zemalja EU-a otvorio rog izobilja’, piše u komentaru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o odluci BSG-a krajem tjedna po kojoj useljenici već nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj imaju pravo na socijalnu pomoć, tj. na financijsko osiguranje egzistencije.

‘Posljednja sudska instanca je stvorila još jedan poticaj za useljavanje u Njemačku: tko pola godine izdrži, osiguran je za čitav život. Traži li useljenik zaista posao, više uopće nije važno. Platiti moraju općine i gradovi koji su ionako na rubu stečaja zbog izbjeglica iz Sirije i Afganistana’, zaključuje FAZ.

Iako su sve sudske instance sve do Europskog suda odlučile da stranci koji su tek došli u Njemačku nemaju pravo na potporu za nezaposlene, BSG se u svojoj odluci poveo za odlukom ustavnog suda koji je istaknuo jednako pravo na financijsko osiguranje egzistencije svim građanima Njemačke, bez obzira radi li se o državljanima, useljenicima ili izbjeglicama.

U Njemačkoj se razlikuje potpora za nezaposlene II i klasična socijalna pomoć koja je namijenjena osobama koje su zbog bolesti ili starosti isključene iz tržišta rada. Sudovi su dosada odbijali isplatu potpore za nezaposlene građanima EU-a koji žive u Njemačkoj. Preduvjet za potporu za nezaposlene je da je osoba ili radila u Njemačkoj ili aktivno traži posao.

Presudom BSG-a se uvjeti za financijsku pomoć praktički ukidaju i jedini uvjet je boravak u Njemačkoj od ‘najmanje šest mjeseci’. U konkretnom slučaju se radilo o jednoj rumunjskoj obitelji koja je 2008. doselila u Njemačku.

Računa se da bi socijalnu pomoć nakon najnovije presude moglo primati oko 130.000 građana EU-a, uglavnom iz Rumunjske i Bugarske koji već neko vrijeme žive u Njemačkoj.

Socijalna pomoć za samca od 1.1.2015. iznosi 399 eura mjesečno, a za bračne partnere po 360 eura. Djeca između 14. i 18. godine života imaju pravo na 302 a mlađa od 14 na 267 eura, piše Croexpress.eu.

Država uz to pokriva troškove stanovanja i režija, a tu su još i brojne jednokratne isplate, poput pomoći za kupnju kućanskih uređaja ili sezonske robe kao i dodatna pomoć za školarce.

Prvi.tv

OGLASI

Loading